Večeras počinje Mediteran film festival 2017

Večeras počinje Mediteran film festival 2017

Večeras počinje Mediteran film festival 2017

0

Široki Brijeg – MFF – Dom, ludi Rusi i dirljive priče
Kompilacije automobilskih sudara, Rusi koji prostače, apsurdi i zastrašujuća priroda Rusije, sažetak su ”Ruskog filma ceste”, koji će otvoriti službenu konkurenciju ovogodišnjeg Mediteran Film Festivala. Riječ je o filmu koji kompilira snimke auto-kamera i na filmsko platno donosi jednu drugačiju, ludu sliku Rusije.

IDFA 2016 – The Road Movie – Trailerfrom Volia Chajkouskaya on Vimeo.

 

”Nikad nismo bili djeca” drugi je film iz dugometražne konkurencije koji će se prikazati prvog dana festivala a govori o obitelji koja se našla usred kaosa povijesnih događaja. Kroz razdoblje od 13 godina, film donosi zadivljujuću priču o egipatskoj Majci Hrabrosti.

Tijekom ceremonije otvaranja bit će prikazana i dva filma nastala u MFF-ovoj radionici na kojoj je, uz goste predavače iz SAD-a, sudjelovalo 50 djece od kojih 12 iz Amerike.

Prvog dana festivala dokumentarnog filma, nakon filmskih razgovora i druženja, u programu predstavljanja domaćih autora, bit će prikazan i film ”Oteto djetinjstvo” autora Pavla Crnjca koji, tragajući za svojim nestalim ujakom, otkriva u Državnom arhivu Hrvatske Kartoteku djece s 28.000 imena. Pronaći će njih 23 koji su nekada bili djeca na prehrani, a danas žive u svojim obiteljima u dubokoj starosti. Film obiluje dirljivim razgovorima i autentičnim obiteljskim i povijesnim fotografijama.

Domaće snage predstavit će se i filmom ”Dom” autora Zdenka Jurilja, koji je nagrađen na nedavno održanom Sarajevo Film Festivalu. Riječ je o potresnom filmu o deložacijama obitelji koje su nemoćne pred rigoroznim ovršnim zakonima i koje gube svoje domove.

U OFF Programu bit će prikazan i ”Bojnik” Kristijana Milića koji, nadahnut knjigom ”Pod okriljem magle” Siniše Ratkovića, govori o samim počecima Domovinskog rata.

Prvi festivalski dan završit će noćnom projekcijom na otvorenom filma ”Pirati s Kariba: Salazarova osveta”.