MFF odobrio stand by aranžman za BiH

MFF odobrio stand by aranžman za BiH

MFF odobrio stand by aranžman za BiH

0

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda, sinoć oko ponoći po srednjoeuropskom a kasno popodne po Washingtonskom vremenu, odobrio je stand by aranžman s Bosnom i Hercegovinom.

Aranžman je u trajanju od 36 mjeseci i ukupnom iznosu 600% od kvote naše zemlje u ovoj međunarodnoj financijskoj instituciji, odnosno oko 1.57 milijardi US dolara.
Prva transakcija u iznosu oko 282.4 milijuna USD bit će dostupna odmah, a ostatak će se povlačiti nakon kvartalnih pregleda i ispunjavanja uvjeta iz programa.

Ministar financija i trezora BiH i guverner BiH pri MMF-u Dragan Vrankić pozdravlja ovu odluku Odbora izvršnih direktora i podsjeća domaće vlasti da obveze o provođenju politika (podrazumijevaju izmjenu zakonske regulative u duhu potrebnih reformi) koje su preuzele pismom namjere o zaključivanju stand by aranžmana Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom treba ispoštivati u predviđenim rokovima.

 

MMF će svaka tri mjeseca vršiti preglede od kojih će ovisiti isplata narednih transakcija sredstava stand by aranžmana te je u cilju koordinacije politika i osiguranja pozitivnih ocjena MMF-a u ispunjavanju uvjeta stand by aranžmana za svaki naredni kvartal potrebno i pojačano djelovanja Fiskalnog vijeća, podsjećaju iz BiH Ministarstva financija.

Prva transakcija sredstava od stand by aranžmana, oko 400 milijuna KM, bit će uplaćena Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, koja će dvije trećine sredstava raspodjeliti Federaciji BiH a jednu trećinu Republici Srpskoj.