Održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ BiH u Mostaru.

Održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ BiH u Mostaru.

Održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ BiH u Mostaru.

0

HDZ BiH o Butmiru i promjenama 

U petak, 16. listopada 2009. godine, u hotelo Ero u Mostaru održane su sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ BiH

nacionalnovijecehdzbihNa sjednicama su predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić informirali nazočne o tijeku razgovora u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, razgovorima s predstavnicima SAD-a i EU – Stuartom Jonesom i Zoltanom Martinuszom, s predstavnicima hrvatskih stranaka – potpisnica Kreševske deklaracije, te predstavnicima SNSD i SDA. HDZ BiH poziva na cjelovite ustavne promjene u BiH i jednakopravni položaj Hrvata.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović poziva da se na predstojećem sastanku u Butmiru potpiše izjava o opredjeljenosti za reforme vezane uz približavanje EU i NATO-u, te liberaliziranje viznoga režima. Ocijenio je kako istodobno ne postoji politička klima za dogovor o reformi ustava zagovarajući da se ti razgovori odgode nakon sljedećih općih izbora 2010.

HDZ BiH kao najsnažnija hrvatska stranka u BiH očekuje da se u svim reformama uvaži načelo jednakopravnosti triju naroda u BiH. Za Hrvate je neprihvatljiva, a kao i takva neodrživa dvoentitetska podjela BiH. U ustavnim promjenama se vrlo precizno moraju odrediti rokovi oko cjelovite reforme Ustava BiH što bi bilo jamstvo da će se ispraviti sadašnja loša rješenja za Hrvate.

 

Dr. Čović je ponovno naglasio kako HDZ BiH podržava BiH na putu prema NATO-u i EU, ali kako se prije svega moraju napraviti značajne promjene Ustava. "Želimo promjenu Ustava BiH na tri osnovna koncepta. Ustav mora garantirati apsolutnu jednakopravnost tri naroda u BiH", kazao je Čović, te je dodao kako HDZ BiH već ima napisan svoj prijedlog ustava koji će uskoro ponuditi bh. javnosti i predstavnicima SAD-a i EU-a.

Dr. Čović je istaknuo kako se HDZ BiH, kada je riječ o državnoj razini vlasti, zalaže za dvodomni parlament, Zastupnički dom i Dom naroda, ali kako može prihvatiti i jednodomni parlament, ali u kojem bi vrlo jasno bio ugrađen i dom naroda s vrlo jasnom zaštitom u pogledu glasovanja.

Kada je riječ o Predsjedništvu BiH dr. Čović je kazao kako HDZ BiH ima dva modaliteta, jedan je predsjedništvo kao i do sada s rotacijom, dok drugi uključuje predsjednika sa dva zamjenika. Dr. Čović je dodao kako predstavnicima SAD-a u EU prezentirao prijedlog koji uključuje predsjednika države, predsjednika parlamenta i predsjednika vlade iz tri konstitutivna naroda koji bi se u svakom izbornom ciklusu mijenjali.

www.hdzbih.org