Otvorena igraonica za djecu u predvorju Poliklinike Dječje bolnice Srebrnjak

Otvorena igraonica za djecu u predvorju Poliklinike Dječje bolnice Srebrnjak

Otvorena igraonica za djecu u predvorju Poliklinike Dječje bolnice Srebrnjak

0

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ provodi brojne projekte s ciljem ostvarivanja humanijeg pristupa prema pacijentima
Otvorena igraonica za djecu u predvorju Poliklinike Dječje bolnice Srebrnjak

10. travnja 2019., Zagreb – U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, Danas je u predvorju Poliklinike u Dječjoj bolnici Srebrnjak otvorena igraonica za djecu kako bi se djeci i njihovim roditeljima omogućilo kvalitetnije provođenje vremena dok čekaju na bolničke preglede i terapije, što će doprinijeti pozitivnom doživljaju boravka u bolnici. Opremanje i adaptacija igraonice je bila jedna od ključnih aktivnosti projekta humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ naziva „Omogućimo prijateljsko okruženje za oboljele!“.

Svečanu vrpcu su prerezali gradonačelnik g. Milan Bandić i pacijentica bolnice 6-godišnja Katja, nakon čega je fra Svetozar Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana BDM u Dubravi i dopredsjednik humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“, uputio blagoslov i molitvu za najmlađe hrabre borce.
Gradonačelnik Bandić je u više navrata naglasio ponos i zadovoljstvo što je Grad Zagreb prepoznao i putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga podržao još jednu hvalevrijednu inicijativu humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ kao što je oplemenjivanje ovog prostora na radost svoj djeci u Dječjoj bolnici Srebrnjak.
„Gdje god se nešto pozitivno događa i gdje se čine dobra i humanizirana djela, posebno za mlade, uvijek ću doći i osobno čestitati na tome. Ova igraonica ima svoju humanu, edukacijsku i informacijsku crtu i neka tako bude i ubuduće“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.
Za osmišljavanje, organizaciju i provedbu različitih kreativnih sadržaja s najmlađim pacijentima u igraonici su zaduženi educirani i stručni volonteri humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“, sa dugogodišnjim iskustvom u radu s ranjivim i osjetljivim skupinama društva. Volonteri Udruge će pacijentima biti na raspolaganju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 12 sati.
Na početku prigodnog programa, obratio se Ivan Soldo, predsjednik humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać“, koji je u više navrata zahvalio gradonačelniku Bandiću i Gradu Zagrebu na velikoj potpori u brojnim aktivnostima, projektima i događajima, zahvaljujući kojima smo pomogli tisuće osoba u potrebi u proteklim godinama. Soldo je istaknuo i veliko zadovoljstvo suradnjom s djelatnicima i predstavnicima Dječje bolnice Srebrnjak, na čelu s ravnateljem dr.sc. Borom Nogalom, s kojima već duže vrijeme organiziraju različite akcije s ciljem unaprjeđenja kvalitete pružanja socijalnih, a samim time i zdravstvenih usluga, unutar bolnice.
„Kroz naš rad i djelovanje svakodnevno svjedočimo snazi i značaju volontiranja u procesu liječenja pacijenata u bolnicama te izvan nje, neovisno o vrsti bolesti, spolu i dobi. Brojna istraživanja, ali brojni strateški dokumenati, ukazuju da socijalne usluge koje pružaju volonteri u zdravstvenim ustanovama, u kombinaciji sa zdravstvenim uslugama, imaju pozitivan i značajan učinak na pacijente, ali i njihove obitelji, čime se poboljšava njihovo cjelokupno psihofizičko stanje. To u konačnici olakšava tijek liječenja i povratak u svakodnevnicu. Uz potrebu sustavnog razvoja volontiranja u zdravstvenim ustanovama, često nailazimo na problem nedostatka adekvatno opremljenih bolničkih prostora za provedbu volonterskih sadržaja. No, ovim današnjim činom smo pokazali kako možemo napraviti veliku i pozitivnu promjenu u društvu kad postoji zajednička volja i želja za pomaganjem najranjivijim i najosjetljivijim članovima društva – našoj djeci, jer i otvorenje ove igraonice je dokaz da prostora za napredak ima“, rekao je Ivan Soldo.
Dr. sc. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, je istaknuo kako Dječja bolnica Srebrnjak, inače i prva bolnica s počasnim nazivom Prijatelj djece, već ima određeno iskustvo u provedbi aktivnosti usmjerenih na humanizaciju boravka djece unutar bolnice te da stoga ne čudi povezivanje s jednom od vodećih humanitarnih organizacija u Hrvatskoj s ciljem unaprjeđivanja odnosa prema oboljeloj djeci kako bi njihovo iskustvo boravka u bolnici bilo što pozitivnije.
„Hvala predstavnicima i volonterima Udruge što su prepoznali značaj humanizacije bolnice, koja je danas jedan od glavnih prioriteta razvijenih zdravstvenih sustava, te na raspolaganje stavili sve svoje znanje, iskustvo i resurse kako bi naši najmlađi pacijenti, ali i njihovi roditelji, dobili nove i kvalitetne sadržaje tijekom boravka u bolnici. Djeca i roditelji su oduševljeni i puno manje se boje i bijelih kuta i samih pregleda. Osim što pomaže našoj djeci i roditeljima, Udruga pomaže i nama i dodatno obogaćuje naše znanje i vještine u radu s djecom“, naglasio je dr.sc. Boro Nogalo.
Po završetku službenog programa, najmlađi pacijenti su imali prigodu uživati u trikovima Mađioničara Jape, dok je mladi bogoslov fra Ivan Slišković uz gitaru otpjevao neke od njihovih najdražih dječjih pjesama kao što su Kad si sretan, Mi smo djeca vesela, Zeko hop i druge.