PREDSTAVLJAMO
Home Povijest OTVORENA SPOMEN KUĆA FRA DIDAKU BUNTIĆU
OTVORENA SPOMEN KUĆA FRA DIDAKU BUNTIĆU

OTVORENA SPOMEN KUĆA FRA DIDAKU BUNTIĆU

0
0
thumb_puljic_gradnici_fra_didak_sitoČitluk – U župi sv. Blaža – Gradnići kod Čitluka, u selu Paoča, 9. listopada u večernjem terminu proslavljena je 140. obljetnica rođenja fra Didaka Buntića te blagoslovljena i otvorena spomen kuća sagrađena njemu u čast. Ovoj središnjoj svečanosti prethodila je trodnevna manifestacija pod nazivom „Fra Didakovi dani".

Blagoslov spomen kuće i svečano Euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivana Sesara i petnaestak drugih svećenika. Tijekom Mise svirao je orkestar oružanih snaga BiH – hrvatska komponenta, a pjevao župni zbor.

 

{youtube}BUVnO4vEOwA{/youtube} Sve nazočne na početku pozdravio je župnik fra Mate Dragičević kazavši da je fra Didak nezaobilazan svijetli stup povijesti, poznat ne samo po širokobriješkoj bazilici, nego i po gospodarskim podvizima, širenju plemenitih sorti voća, povišici otkupa duhana, gradnji duhanske stanice, gradnji kanala za navodnjavanje, planiranju i izgradnji cesta, širenju telefonske mreže, opismenjavanju Hercegovine, spašavanju djece od gladi, pripremanju gradnje širokobriješke gimnazije i konvikta, smještaju hercegovačkih studenata u Zagreb, zaštiti vojnika i puka, borbi za ljudska prava. Podsjetio je da je fra Didak bio pučki tribun, uzoriti redovnik fratar, odgovorni i brižni profesor i provincijal.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao da hrvatski narod treba znati vrednovati osobe koje su utkale sebe u hrvatsku povijest. „Odajem vam priznanje što ste organizirali čuvanje pamćenja i sjećanja na fra Didaka, jer su brojni, živeći prije nas, ostavljali svijetli trag te nas zadužili dok ih spominjemo te i sami naučimo ovu ljepotu življenja za drugoga. Imate pravo biti ponosni na fra Didaka koji je iz vašeg kraja, ali koji nije živio samo za ovaj kraj", kazao je kardinal Puljić pozivajući nazočne da od fra Didaka nauče, kako biti čovjek. Spomenuo je da, unatoč tako divnom proklamiranju brojnih ljudskih prava, čovjek danas najmanje vrijedi. „Osjećam da se čovjek istinski ne vrednuje. Ne možemo čitati o fra Didaku, a da ne otkrijemo njegov divni osjećaj za čovjeka. Tu ljepotu naučio je u Evanđelju, a evanđeoski duh ga je poticao i hrabrio da bude čovjek za čovjeka i da zna pročitati potrebu za čovjeka", rekao je kardinal Puljić potičući vjernike da uče od fra Didaka, kako ostati vjeran Bogu i hrvatskom narodu biti vjeran svim načelima koji pomažu da čovjek bude vrednovan.

Nazočnima se na kraju Mise obratio i provincijal Sesar kazavši da je Hercegovačka franjevačka provincija kroz svoju povijest iznjedrila mnoge velikane vjere i uma među koje spada i fra Didak poznat po pozivanju na vrednovanje čovjeka i ljudskoga života. Prigodnu riječ uputio je i fra Šito Ćorić, rodom iz Paoča te izražavajući veliku radost zbog dolaska kardinala Puljića u Paoču. Napomenuo je da je on drugi biskup koji je pohodio spomenuto mjesto te citirao bilješku iz kronike gdje piše da je godine 1735. biskup Vlašković iz Makarske pohodio Paoču te podijelio sakrament krizme i sličice, a dočekalo ga tri tisuće duša.

Župnik fra Mate sa župljanima, u znak zahvalnosti, darovao je kardinalu Puljiću medaljon fra Didaka Buntića i plodove hercegovačke zemlje. Slavlje je nastavljeno uz gangu i klapsko pjevanje, a ministranti su podijelili sličice koje je darovao kardinal Puljić.

franjevci.info

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA