PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Postoje brojne sorte krumpira, Adora je idealna za salate, Bintje za pire, Desiree za njoke
Postoje brojne sorte krumpira, Adora je idealna za salate, Bintje za pire, Desiree za njoke

Postoje brojne sorte krumpira, Adora je idealna za salate, Bintje za pire, Desiree za njoke

0
0

Vrste krumpira

Da biste doznali kako izgledaju Ditta, Julia, Nicola, Adora, Liseta, Cosima, Desiree, Cleopatra ili Marabel, ne morate listati stranice modnih magazina. Naprotiv, Adoru, Desiree, Cecile i ostale možete pronaći u obližnjem dućanu, tržnici ili u vlastitoj smočnici jer se iza zvučnih imena ne kriju prekrasne manekenke nego sorte krumpira.

adora

 

 

 

 

  Adora

 

 

cecile

 

 

 

 

 

  Cecile

 

Iako se većini nas koji volimo krumpir čini da je krumpir, samo krumpir, pa u najboljem slučaju razlikujemo samo bijeli i crveni, a i tada nam je baš svejedno koji ćemo upotrijebiti za neka od brojnih jela od ove omiljene namirnice, krumpiri su različitiji nego što to mislimo. Vjerovali ili ne, postoji čak oko 5000 različitih vrsta krumpira. Iako je više od 150 sorti poznato i kod nas, u našem se podneblju uglavnom sadi dvadesetak najzastupljenijih sorti: Adora, Bintje, Cleopatra, Courage, Desiree, Jaerla, Liseta, Monalisa i Red Scarlet.

Inače se brojne sorte krumpira dijele po različitim kriterijima. Prema vremenu sadnje postoje vrlo rane i rane sorte, srednje rane i srednje kasne sorte, te kasne sorte, a po boji pokožice crvene, bijele i smeđe.

rodeo

 

 

 

 

 

 Rodeo

 

 

 

 mozart

 

 

 

 

 

 

 

 Mozart

 

Naravno, ljubiteljima je kuhanja najzanimljivija kulinarska podjela krumpira, odnosno, podjela po svojstvima nakon termičke obrade. Pojednostavljeno, po karakteristikama nakon kuhanja krumpir se dijeli na: tvrde sorte koje se ne raskuhavaju i dobro se režu; srednje čvrste, još uvijek relativno tvrde i meke koje se raskuhavaju i raspadaju. Primjerice, tvrde su sorte krumpira idealne za salate i priloge na lešo; srednje čvrste za pire i pommes frites, a meke za krokete, njoke, popečke te krumpirova tijesta.

Adora je vrlo rana sorta krumpira koja se dobro čuva. Ima krupne, ovalne gomolje, bijelu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima vlažnu, voštanu teksturu, ne raskuhava se, tvrd je i lako se može rezati. Ova je sorta krumpira primjerena za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno se preporučuje za krumpir-salate, za priloge na lešo i za različite složence.

Bintje je stara, vrlo popularna i kvalitetna sorta krumpira. Ima ovalno izdužene gomolje, svijetlu, blijedožutu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima voštanu, malo vlažnu strukturu te još uvijek čvrsto meso. Ova je sorta krumpira primjerena za kuhanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje kuhan na lešo, za pire, pommes frites i čips.

Cleopatra je rana sorta krumpira koja se dobro čuva, a često se jede i kao mladi krumpir. Ima krupne, glatke, ovalne gomolje, crvenu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima malo vlažnu, voštanu teksturu, ne raskuhava se i relativno je tvrd. Ova je sorta krumpira primjerena za kuhanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje za pommes frites.

Courage je srednja rana sorta krumpira od koje se sprema industrijski čips. Ima okrugle gomolje, izrazito crvenu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ima suhu i pomalo brašnatu strukturu, mek je, raskuhava se i raspada na komade. Ova sorta krumpira idealna je za pire i pečenje u pećnici (cijeli ili prerezan na pola), a posebno se preporučuje za pire, krokete, njoke, popečke i tijesta.

desireeDesiree je srednje kasna sorta idealna za zimnicu. Ima krupne, pomalo izdužene ovalne gomolje te crvenu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ima voštanu te pomalo vlažnu i brašnatu strukturu, pomalo se raskuhava, ali još je uvijek čvrst. Slovi kao sinonim za crveni krumpir i primjerena je za kuhanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje za pire, njoke, krokete, tijesta i popečke.

 

 

 

 

jaerlaJaerla je vrlo rana sorta krumpira pa je često kupujemo i kao mladi krumpir. Ima krupne, više okrugle nego ovalne gomolje te žutu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ima vlažnu, voštanu strukturu, tvrd je, ne raskuhava se i može se rezati. Ova je sorta primjerena za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno se preporučuje za krumpir-salate, priloge na lešo, složence i pečenje u pećnici.

 

 

 

 

lisetaLiseta je rana sorta krumpira. Ima srednje krupne gomolje, glatku bijelu pokožicu svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima voštanu te malo vlažnu, slabo brašnatu strukturu i relativno tvrdo meso. Ova je sorta krumpira primjerena za kuhanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje za pečenje u pećnici, pire i pommes frites.

 

 

 

 

monalisaMonalisa je srednje rana sorta krumpira idealna za zimnice. Ima gomolje eliptičnog oblika, bijelu glatku pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima vlažnu, voštanu strukturu, tvrd je i ne raskuhava se pa se lako može rezati. Ova je sorta krumpira idealna za kuhanje, pečenje i pirjanje, a posebno se preporučuje za salate, na lešo, složence i pommes frites.

 

 

 

 

 

red_scarletRed Scarlet rana je sorta krumpira koju uglavnom jedemo kao mladi krumpir. Ima dugoljaste, ovalne gomolje, crvenu pokožicu i žuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima vlažnu, voštanu strukturu, tvrd je, ne raskuhava se i može se rezati. Ova je sorta krumpira idealna za kuhanje, pečenje i pirjanje, a posebno se preporučuje za pečenje u pećnici, kuhan na lešo, složence i za krumpir salate.

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA