Potpisan memorandum o zajedničkoj suradnji za tunel Ravča-Drvenik

Potpisan memorandum o zajedničkoj suradnji za tunel Ravča-Drvenik

Potpisan memorandum o zajedničkoj suradnji za tunel Ravča-Drvenik

0

Potpisan memorandum o zajedničkoj suradnji za tunel Ravča-Drvenik

Široki – Hvar

U Vrgorcu su se sastali gradonačelnici i načelnici gradova/općina Dalmatinske zagore, Makarskog primorja,

srednjodalmatinskih otoka, poluotoka Pelješca i Hercegovine, da bi zajedničkom inicijativom, potpisivajući Memorandum o zajedničkoj suradnji, Vladi Republike Hrvatske predočili važnost izgradnje spojne ceste Ravča-Drvenik.
Vrelo Sirokibrijeg.ba

c5c3ef3b8b263faba0c86cf911308716_LSastanku su uz 15 grado/načelnika iz Republike Hrvatske nazočili i načelnici općina Čitluk, Ljubuški, Grude i Čapljina i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Ovaj projekt zajedno s mnogim drugim popratnim projektima bi trebao bolje prometno povezati Hercegovinu, Zabiokovlje, Makarsko primorje, otoke Hvar i Korčulu i poluotok Pelješac. Bolja prometna povezanost je preduvjet za puno iskorištavanje gospodarskog i turističkog potencijala.
Spojna cesta A1-D8 (Ravča-Drvenik) je definirana u Strategiji i Programu prostornog uređenja RH. Projektna dokumentacija je nakon višegodišnjih financijskih planova i Programa ministarstva prometa gotova, a projekt je spreman za realizaciju. Riječ je o 7360 metara spojne ceste na kojoj je glavni infrastrukturni elemet tunel kroz Biokovo dužine 5600 metara. Na ovaj projekt se naslanjaju i drugi projekti kao što je nova trajektna luka Drvenik i niz projekata koji bi trebali bolje prometno povezivati Hvara, Korčule i Pelješca s kopnom.
Izgradnjom spojne ceste A1-D8 (Ravča-Drvenik) kao i uspostavom novih trajektnih veza gradnjom nove trajektne luke Drvenik
osigurala bi se bolja kohezija otoka s kopnom. Rasteretila bi se trajektna luka Split, a preko trajektne luke Drvenik i spojne ceste Ravča-Drvenik turisti bi najbrže dolazili do Hvar, Korčula i Pelješca. Moguće bi bilo formirati koridor ‘Hercegovina – Zabiokovlje – Makarsko primorje – otoci’ što bi povećalo atraktivnost i konkurentnost ovog dijela Hrvatske i Hercegovine. Smanjili bi regionalne razlike, a povećali prekograničnu suradnju.