POVIJEST KAPELICE SV. ANTE U KLANCU

0

thumb_most_veliki_ugrovacathumb_most_ugrovaca_sirokobrijezaninKada su fratri sredinom 19. stoljeća kupili Široki Brijeg od Turaka točnije od Ahmet-age Kurta za 145 zlatnih dukata, on je bio pustara, cestovno nepovezan, odsječen od svijeta. Ipak fratri su ga oživjeli, izgradili su samostan, Konvikt, hidrocentralu, gimnaziju… Pošto se Brijegu i crkvi uvijek najlakše pristizalo preko Puringaja u

thumb_nova_kapela_sv_ante
Klanac i onda preko mosta na Ugrovači koji je sagrađen oko 1903. godine, ondašnji gvardijana fra Stanko Kraljević i vikara fra Petar Sesar htjeli su sagraditi jednu kapelicu, koja će svakog putnika skrušiti i najaviti mu skori dolazak velebnoj briješkoj bazilici, svetištu, Gospi i samostanu. Tako je Kapelica sv. Ante u Klancu sagrađena 1925. godine, a blagoslovljena na blagdan sv. Ante 13.06.1925. godine.
Most na Ugrovači i kapelica

Pogled na kapelicu u Klancu, oko 1930.

Točno 60 godina poslije uređivanjem ceste prema Rasnu 1985. godine, Klanac je bio prometni čep kojim su teško prolazili autobusi i kamioni. Stoga se moralo pristupiti njegovu proširenju, kao i proširenju ceste uz Široki Brijeg od Klanca do Konvikta i Crkve. Kapelica je bila usječena u stijenu brijega kojeg je trebalo posve maknuti. Već se veliki dio toga brijega odsjekao, kako bi se proširila glavna prometnica Mostar – Široki – Kočerin i dalje. Zbog uređenja prometnice sklopio se ugovor o izmještanju kapelice sv. Ante.

 most_ugrovaca_sirokobrijezanin
 most_veliki_ugrovaca
nova_kapela_sv_ante 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radovi na izmještanju kapelice, 1987. godina

Da bi se kapelica sačuvala u svom izvornom obliku, obilježen je brojem svaki kamen prije rušenja kako je to na skici nacrtano. Kapela je u svom izvornom obliku bila srasla s prirodnom stijenom, te je stoga jako od vlage patila, i nije imala u cijelosti bočne zidove, a apsidnog skoro nikako, tako da je krov s te strane domalo dodirivao brijeg. Kapela je prije gledala prema Brijegu, a sada gleda prema prometnici. Stara kapela nije imala kameni luk oko vrata, niti kamenog križa na svom sljemenu.

 

Današnji izgled kapelice

Sve se to dogodilo točno 60 godina (1925.-1985.) od izgradnje i blagoslova kapele. Krajobraz je u Klancu, koji to više nije bio, već jedan prostrani trg sv. Ante, uredio dipl. inženjer šumarstva Branko Bubalo.  

 

Korištene fotografije i podatci iz časopisa Matice Hrvatske VITKO i knjige «Sto godina nove crkve na Širokom Brijegu». (dibla)