Projekt “zamjenimo žarulje” se nastavlja

Projekt “zamjenimo žarulje” se nastavlja

Projekt “zamjenimo žarulje” se nastavlja

0

thumb_stedna_zaruljaŠiroki Brijeg – Društvo za zaštitu okoliša i kulturno-povijesnog naslijeđa Zapadna Hercegovina (EKO-ZH) nastavlja i dalje projekt pod nazivom "Zamjenimo žarulje" financiran od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju "SIDA", a uz tehničku podršku Regionalnog Centra za okoliš (REC) u BiH.

Provedena je anketa u kojoj smo pokušali na uzorku od 100 ispitanika na području Širokog Brijega saznati neka pitanja vezana uz štednju rasvjetu, štednju općenito kao i ocjenu samog projekta, te upoznatost sa dosadašnjim projektima udruge EKO-ZH. U tijeku je natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuđača štednih žarulja kao i izvođača radova na zamjeni klasičnih žarulja u javnoj rasvjeti sa onim ekološki prihvatljivim. U slijedećem razdoblju u dogovoru sa partnerima u projektu, dogovorit će se plan zamjene žarulja u onim ulicama i naseljima u kojima je u upotrebi klasična javna rasvjeta.

stedne_zarulje_ustedaCilj projekta je zamjena postojećih klasičnih žarulja gradske rasvjete u Širokom Brijegu sa ekološki prihvatljivim štednim žaruljama koje troše manje električne energije u odnosu na klasične, smanjenje potrošnje električne energije, kao i smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu. Drugi, ne i manje bitni ciljevi projekta su ušteda proračunskog novca predviđenog za financiranje javne rasvjete, kao i buđenje svijesti o potrebi zaštite okoliša.

 

Partneri koji podržavaju ovaj projekt Udruge EKO-ZH i koji sudjeluju u njemu su:
– Općina Široki Brijeg –
– JKP "Coming" Široki Brijeg,
– Udruga za promicanje informacijskih tehnologija UPIT Široki Brijeg
– Udruga mladih"Utvrda vjetra" Široki Brijeg i
– Odred izviđača Široki Brijeg.

Na našim stranicama možete skinuti letak na adresi
http://www.facebook.com/l/;http://eko-zh.siroki.net/images/stories/download/letak-projekt_zamjenimo_zarulje.pdf
u kojem možete saznati detalje vezane za projekt, kao i tipične primjere uštede koje se postižu korištenjem štednih žarulja, kao i načinom reciklaže i direktivama EU o zabrani korištenja energetskih neučinkovitih žarulja za kućanstvo.