Radionica arhitekture okuplja arhitekte iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH

Radionica arhitekture okuplja arhitekte iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH

Radionica arhitekture okuplja arhitekte iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH

0

siroki_radionica_arhitektureŠiroki Brijeg – U Širokom Brijegu od 25. kolovoza do 01. rujna održava se međunarodna „RADIONICA ARHITEKTURE“. Ideja o pokretanju radionice nastala je tijekom dvogodišnje suradnje Arhitektonskog fakulteta Zagreb, na čelu s profesoricom Sanjom Filep, i dvojice mladih širokobrijeških arhitekata Pere Ćeškića i Borisa Solde na projektima vezanim za rekonstrukciju franjevačkog duhovnog, kulturnog, obrazovnog kompleksa na Širokom Brijegu, koje je inicirao fra Sretan Ćurčić.

Radionica je međunarodnog karaktera, na kojoj sudjeluju Arhitektonski fakultet Zagreb, Arhitektonski fakultet Ljubljana, Arhitektonski fakultet Graz, Akademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg te studenti s Arhitektonskih fakulteta iz Splita i Beča.

Osnovni cilj radionice je upoznati lokalnu zajednicu s opusom arhitektonskog djelovanja kroz izradu projekata od bitnog značaja za sam grad i širu okolinu.

Profesori Sanja Filep, Af Zagreb, Lucija Ažman, Af Ljubljana i Erika Petric, TU Graz, sa svojim studentima, u suradnji s domaćim arhitektima izraditi će četiri idejna urbanističko-arhitektonska rješenja gorućih prostornih problema zajednice. Na taj način profesori i studenti svojim radom upućuju na nove potencijale u prostoru koji će biti početak za urbanističko-arhitektonski razvoj u budućnosti.

Zadaci radionice

Grad na rijeci – istraživanje potencijala gradova na rijeci, u ovom slučaju potencijal rijeke Lištice u urbanističko-arhitektonskom izgledu Širokog Brijega.

Povezivanje grada i Brijega – dvije glavne urbanističke žarišne točke u budućnosti iziskuju puno bolju povezanost u svim segmentima.

Kompleks duhanske stanice – industrijski kompleksi izgrađeni u nekadašnjim periferijama, danas središtima gradova, urbanistički su „problem“ svih europskih gradova. Na koji način revitalizirati dragocjeni gradski prostor novim sadržajima te na taj način dati novu prostornu vrijednost gradu.

Studentsko stanovanje – nepostojanje studentskih smještajnih sadržaja ozbiljan je problem studenata koji studiraju u Širokom Brijegu. Istražiti najbolje lokacije te najprikladniju tipologiju za trenutne i buduće potrebe studenata.

Lokacije rada

Cijela radionica održavati će se u prostorijama Likovne akademije u Širokom Brijegu, a završna izložba projekata, planirana je za 31.08. u 19.00h u Narodnoj knjižnici na Trgu Gojka Šuška. Svi zainteresirani pozvani su doći i pogledati radove, te se upoznati s urbanističko-arhitektonskom problematikom grada, te novim potencijalnim rješenjima.

Radionica je potpomognuta lokalnim vlastima (općinska i županijska) te lokalnim gospodarstvenicima, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Društvo arhitekata Široki Brijeg

Ovog ljeta osnovano je Društvo arhitekata Široki Brijeg, koji su ujedno i organizatori ove radionice. Ciljevi društva su: razvijanje i afirmiranje arhitekture i urbanizma, te kulture prostora, zalaganje za raznolik i kontinuiran razvoj arhitekture i urbanizma, razvijanje i afirmiranje arhitektonske struke, poticanje suvremene arhitekture i urbanizma, te njihova vrednovanja, zaštita dijela arhitekture i urbanizma, te povijesnog arhitektonskog nasljeđa, zaštita i promicanje rada stvaralaštva svojih članova i drugih arhitekata.

Pero Ćeškić, dipl.ing.arh.
Boris Soldo, dipl.ing.arh.