RTV FBiH mora platiti 1,5 milijuna maraka

0

Gotovo 7000 dužnika Općinski sud u Širokom Brijegu oslobodio je obveze podmirivanja dugovanja za TV pretplatu, koju u posljednjih nekoliko godina nisu uplaćivali na račun Radio televizije Federacije BiH.

Sutkinja Jadranka Prskalo usvojila je prigovore pojedinaca ovršenika i time obustavila postupak i ukinula sve provedbene ovršne radnje koje je protiv njih u ožujku ove godine pokrenula RTV Federacije BiH. Tom je presudom RTV Federacije kao tražitelj ovrhe dužna odvjetnicima koji su zastupali nezadovoljne građane isplatiti iznos od 240 KM i sudske pristojbe na prigovor 12,5 KM po svakoj presudi, što bi u konačnici moglo ukupno iznositi gotovo 1,500.000 KM.

RTV nije odgovorila

Ako pak to ne učini u roku od osam dana, stoji u presudi, prijeti joj ovrha.

Razlog zbog kojeg je došlo do obrata krije se u obrazloženju u kojem se kao bitan ističe prigovor građana koji su se žalili na prethodno rješenje istoga suda koji je na prijedlog RTV Federacije bio dopustio ovrhu pljenidbom njihovih pokretnina zbog naplate njezina novčanog potraživanja.

Sjedanje na imovinu

Zapravo, građani su bili nezadovoljni što platni nalog, na temelju kojeg je bilo doneseno rješenje o ovrsi, nikada nije mogao postati pravomoćan jer, kako je zaključeno, nikada nije uručen na zakonit način. S obzirom na to da na taj prigovor RTV Federacije nikada nije dala odgovor, Općinski sud u Širokom Brijegu presudio je u korist građana.

Oni koji nisu ulagali prigovore o ovrsi dobili su obrasce P1 u kojima moraju dati podatke o pokretnim stvarima. Tako će im se, ako ne podmire kompletan pojedinačan dug od po 100 i više maraka, umjesto “sjedanjem na račun” potraživanje naplatiti prodajom spomenute imovine.

Većina odvjetnika koji su zastupali građane potvrdila je da se odriče ‘masnog’ honorara koji im je dužna isplatiti RTV Federacije te ga daruje u humanitarne svrhe. (www.vecernj.hr)