Sarajevska Slobodna Bosna o kulturi u Širokom Brijegu

Sarajevska Slobodna Bosna o kulturi u Širokom Brijegu

Sarajevska Slobodna Bosna o kulturi u Širokom Brijegu

0

ljute_bebe_m_ilcic_Slobodna_bosnaSarajevo – O kulturno-glazbenom fenomenu Širokoga Brijega mogla bi se knjiga napisati. Iz takvog mikrookružja u posljednjih 20-tak godina izrasli su mnogi cijenjeni snimatelji, glumci, redatelji, glazbenici. Fenomen malog mjesta usred škrtog hercegovačkog podneblja, u kojem svi nešto snimaju, glume i sviraju nastavlja i zanimljiv sastav Ljute bebe. Sve se zapravo vrti oko multiinstrumentaliste Ive Mikulića i njegova zadarskog prijatelja Đonija Štambuka, uz prateće glazbenike ujedinjene u Herzeg Strings.

MODERNI GLAZBENI SPOJ

Donosimo recenziju dvostrukog LP-ja Širokobriješko-zadarskog glazbenog sastava pod nazivom Arivisti i modeli.

Ljute bebe su 2006. godine objavili uspješan prvijenac Autogram, a nedavno su na „svijet donijeli“ i dvostuki dugosvirajući album pod nazivom Arivisti i modeli Vol.1. Na dvostrukom nosaču zvuka, čiji drugi dio nosi naziv Skupljači loptica Vol.2, nalazi se 27 kompozicija. Videospotovi za pjesme Čudovište i Tisuću boja snimani su na lokacijama Širokog Brijega, Zadra i Zagreba, a potpisuju ih prijatelji benda.

Čudovište je snimano na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a režiju potpisuje još jedan Širokobriježanin Tomislav Topić-Cima. Ivo i Đoni objavili su u isto vrijeme dva albuma pokazujući kako nemaju nikakvih pretenzija i kako sve što rade rade iz gušta. Upravo tako izgledaju i u videospotu Čudovišta, veselo i razigrano, poput nogometnog čarobnjaka Ronaldinha koji je uživao u nogometu s osmjehom na licu. Glazba Ljutih beba je raznovrsna. Iz ode drveću i pticama u pjesmi Odavno te nisam čuo, s elementima electro pop-rocka stižemo na „Loš odgoj“.

Iz kvalitetnih aranžmana kompozicije Žut, selimo se u neobičan svijet elektronske glazbe, progresivnog rocka i tradicionalne hercegovačke gange u pjesmi Ganga Indie House, baš kako to i ime pjesme kaže. Dvostruku dozu elektronike nudi pjesma Na istom mjestu, dok se u skladbi Tražio sam te zbog Đonijeve specifične boje glasa i aranžmana prisjećamo ranih radova legendarnih Riječana Let 3. Jedna od boljih pjesama albuma Arivisti i modeli također je End Of The Moon, a svoj su stav u pogledu glazbe Bebe znali ispoljiti i kroz tekst kompozicije Ne razumijem jezik taj.

Čudovište je zbog autentičnog teksta i neobično dobrih vibracija apsolutni hit, dok za „epitet“ najkomercijalnije pjesme pretendira Tisuću boja, u čijem se videospotu izmjenjuju kadrovi filma Iza sna hrvatskoga redatelja Igora Filipovića-File. Album Arivisti i modeli zatvara pjesma Kao more, ali tu nije kraj. Na drugom CD-u koji zvuči kao svojevrstan bonus track nalazi se još 14 pjesama od kojih svakako vrijedi izdvojiti kompoziciju Samo se loše zezam za koju Ljute bebe također snimaju videospot. M.Iličić