SIPA u akciji protiv duhanske mafije

SIPA u akciji protiv duhanske mafije

SIPA u akciji protiv duhanske mafije

0

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, više stotina policijskih službenika SIPA-e, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-ova ZDK, KS, HNŽ i ŽZH provodi akciju u kojoj su meta ukupno 12 osumnjičenih osoba, sa područja Zenice i Gradačca, Širokog Brijega, Gruda, Čitluka i Sarajeva.

Foto1

Uporedo sa lišenjima slobode i privođenjima osumnjičenih, vrše se i pretresi na više od 20 lokacija.

Ova akcija, predstavlja odlučnu akciju agencija za provođenje zakona, u borbi protiv tzv.”duhanske mafije” koja čini veliki broj kaznenih djela, oštećujući budžet Bosne i Hercegovine za višemilionske iznose, čime se nanosi šteta svim građanima naše zemlje i stiče enormna nezakonita imovinska korist pojedincima.

Navedeni se sumnjiče da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa i tokom 2015. i 2016. godine, počinili niz kaznenih djela, kojima su građane Bosne i Hercegovine i budžet naše zemlje, oštetili za najmanje 7,8 miliona KM i ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 1,3 miliona KM, koju su između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.
foto3
Prema prikupljenim podacima iz istrage, osumnjičeni su tokom prošle i ove godine, izvršili krijumčarenje više desetina tona rezanog duhana i duhana u listu, koji su najčešće krijumčarili u količinama od nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima i više tona duhana, koji je nakon toga prodavan a da nisu plaćene akcize, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom, zbog kaznenih djela organiziranog kriminala (čl. 250), porezne utaje (čl. 210), nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a) nedozvoljenog skladištenja robe (čl. 210b) i pranja novca (čl.209) iz Kaznenog zakona BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja, donijeti odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenima, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.
foto: Sipa C