Spomenik Dr. Franji Tuđmanu

Spomenik Dr. Franji Tuđmanu

Spomenik Dr. Franji Tuđmanu

0

(preuzeto sa Siroki.info)

 

ZAGREB/Š.BRIJEG – U zagrebačkoj Ljevaonici Ujević pri kraju je najveći spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, pokojnom dr. Franji Tuđmanu. Ujedno je to i prvi Tuđmanov spomenik koji će biti postavljen u inozemstvu, na Širokom Brijegu. Naručitelj je širokobriješki HDZ-e, a spomenik je u bronci izradio Kazimir Hraste, poznati splitski kipar. Brončani spomenik je visok 3,20 metara i težak nekoliko tona.

Kako kazuje Damir Ujević, vlasnik Ljevaonice Ujević, radovi na spomeniku su pri kraju, još ga treba površinski dotjerati. Kipar Kazimir Hraste je trenutačno na odmoru na Tribunju, a sitne radove će nastaviti nakon Gospojine. Sljedećeg mjeseca spomenik bi trebao biti otpremljen za Široki Brijeg. U dvorištu Ljevaonice Ujević, majstori dotjeruju Tuđmanov spomenik. Inače, spomenik je započet prošle godine, ali je čekao financijska sredstva da bude potpuno završen. Bronca je već dobila svoju kvalitetnu boju, patinu.

U Hrvatskoj jedine spomenike dr. Franji Tuđmanu imaju Škabrnja i Privlaka. Hercegovački hadezeovci na Širokom Brijegu planiraju 1. listopada upriličiti svečano otkrivanje Tuđmanova spomenika, koji će biti ispred općinske zgrade. Uz bogat kulturno-umjetnički program nastupiti će poznate hrvatske estradne zvijezde, a očekuje se nekoliko desetina tisuća nazočnih.

Autor: B.Ćavar