Svi bh. političari okupljaju se oko Pruda

Svi bh. političari okupljaju se oko Pruda

Svi bh. političari okupljaju se oko Pruda

0

Svjestan bezizlaznosti situacije u kojoj se naša zemlja zbog zastoja prudskog procesa našla visoki predstavnik Valentin Inzko odlučio je uzeti stvar u svoje ruke te je preuzeo ulogu domaćina idućeg sastanka najjačih političkih stranaka u BiH. Inzko je pozvao i ostale stranke da se uključe u ovaj proces. Međutim, ostale stranke s rezervom gledaju na mogućnost sudjelovanja u prudskom procesu. Član Glavnog odbora SDP-a BiH Jozo Križanović za naš list kaže kako prudski proces do sada nije imao dobre osnove te ostaje nejasno što on u biti predstavlja. "Čudno je da je od šestorke nastala trojka, pa sada dvojka", naglasio je Križanović.

Ljubić će se odazvati

Tako će cijeli proces bez medijatora teško ići, ali Križanović napominje da bi otvaranje pitanja oko kojih se ne može dogovoriti bilo gubljenje vremena, stoga predlaže da travanjski paket ustavnih reformi bude osnova na kojoj će se započeti novi razgovori. No, hoće li se SDP odlučiti na sudjelovanje, kaže da će se tek vidjeti nakon sjednice predsjedništva stranke. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić spreman je odazvati se sastanku, potvrdio nam je glasnogovornik ove stranke Veso Vegar, koji je mišljenja da to ne mora biti sastanak posvećen nastavku prudskog procesa. Kazavši kako njihovo mišljenje glede dogovaranja trojice čelnika poznato.

 

Eksperimenti i negativna klima

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić očekuje da prudska trojka napokon obznani sve što su do sada dogovorili. No, ipak je ostavio mogućnost da PDP podrži dogovor oko državne imovine. On je rekao da je, kada je riječ o reformi ustava, jedino realno promijeniti izbor članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Domu naroda i razmotriti eventualno povećanje broja zastupnika u Zastupničkom domu. Sve mu ostalo nije realno. Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da njegov nedolazak na sastanak prudske trojke u Banjoj Luci može značiti da je prudski proces propao, ali i ne mora.

Piše: Dario Pušić