Svibanjska širokobriješka sjećanja

Svibanjska širokobriješka sjećanja

Svibanjska širokobriješka sjećanja

0

 

Svibanjska širokobriješka sjećanja posvećena svim hrvatskim žrtvama palim u borbi za slobodu,neovisnost i dostojanstvo hrvatskog naroda su počela sportskim dijelom,tradicionalnim mini maratonom POLOG -ŠIROKI BRIJEG. . Dana 09. svibnja 2006 god.povodom petnaeste obljetnice zaustavljanja tenkova bivše JNA , pod pokroviteljstvom Općinskog vijeća i Načelnika općine Š.Brijeg , gosp.Mire Kraljevića , Športski savez općine Široki Brijeg je organizirao tradicionalni mini maraton Polog – Široki Brijeg

 

 


 


Uz dosta zapažen interes ne samo širokobriješke javnosti na maratonu je sudjelovalo trideset i šestero sudionika od kojih su po prvi puta u ravnopravnoj konkurenciji sudjelovale i tri djevojke , čija bi imena trebalo posebno zabilježiti : Ana Marija Kožul , Mila Primorac i " širokobriješka gazela " Martina Ivanković . Djevojke su " muški " podnijele teret ove utrka kao i njihovi očevi 1991 god. te su za iskazan trud primile odgovarajuća priznanja.
Na utrci su isto tako po prvi puta u natjecateljskom dijelu sudjelovali i pripadnici EUFOR-ova Lot team za suradnju sa općinom Š.Brijeg..Sudjelovalo je četvero pripadnika njihove postrojbe pri čemu su ostvarili vrlo dobar plasman, a za što su nagrađeni pripadajućim priznanjima. 


Ispred UHD i VDR,podružnica Široki Brijeg kao zvanično najavljeni natjecatelji su trčali Miljenko Ćužić – Ćuže,Vinko Kraljević i Zoran Kutle.
Posebna značajka ovoga natjecanja je sudjelovanje sinova i očeva tako da su utrku istrčali otac i sin Miljenko i Ivan Ćužić,braća Bulići iz Čitluka,braća Pokrajčić iz Ljubuškoga , te otac i sin Jerko i Tomislav Brečić iz Imotskoga.
Prije starta utrke sudionike su pozdravili i zaželjeli uspjeh gosp.Miro Kraljević,Načelnik općine Š.Brijeg,gosp.Ivo Slišković , šef Odjela društvenih djelatnosti općine Š.Brijeg,gosp.Predrag Kovačić , predsjednik Športskog saveza općine Š.Brijeg i gosp.Zdenko Jelić , referent za šport pri Odjelu društvenih djelatnosti.Start za početak utrke je dao gosp. Danko Bilinovac.

 

U izuzetno dobroj organizaciji utrke priznanje su svakako zaslužili i djelatnici Policijske uprave Š.Brijeg koji su osiguravali samu trasu utrke , djelatnici Radio postaje Š.Brijeg kao i širokobriješke mažoretkinje koje su svojim nastupom dali određeni ton samoj ceremoniji proglašenja najboljih..
Uz odgovarajuća priznanja organizator je ove godine osigurao i novčane nagrade i to :800,00 KM za osvojeno prvo mjesto,400,00 KM za osvojeno drugo mjesto i 200,00 KM za osvojeno treće mjesto.Isto tako po prvi puta su osigurane i simbolične nagrade u iznosu od 100,00 KM za petero prvoplasiranih Širokobriježana.Predstavnici Lot team za općinu Š.Brijeg su dobili posebno priznanje za sudjelovanje , kao i članovi UHDiVDR , podružnice Š.Brijeg.Priznanjem za sudjelovanjem je nagrađen i Zlatko Mišetić , najstariji i redoviti sudionik ovoga natjecanja.
Prvo mjesto je sa izuzetnim rezultatom od 35,23 min osvojio učenik širokobriješke Gimnazije BOŽE MUSA.Pokal,priznanje i novčanu nagradu je uručio Načelnik općine gosp.Miro Kraljević

Predsjednik Općinskog vijeća , gosp.Pero Kožul je drugoplasiranom Anti Pokrajčiću uručio pokal,priznanje i novčanu nagradu u iznosu od 400,00 KM.

Predsjednik Športskog saveza općine Š.Brijeg , gosp.Predrag Kovačić je Tomislavu Brečiću uručio pokal za osvojeno treće mjesto kao i odgovarajuće priznanje i novčanu nagradu u iznosu od 200,00 KM.

Petorici prvoplasiranih širokobriježana (Darko Kraljević,Marko Lasić,Stipe Ćorić,Marin Mandić i Zvonimir Martinović ) priznanja i novčane nagrade u iznosu od 100,00 KM je uručio gosp.Ivo Slišković,šef odjela društvenih djelatnosti općine Š.Brijeg.


Gosp.Veselko Kvesić,član Upravnog odbora Športskog saveza općine Š.Brijeg je uručio posebna priznanja predstavnicima EUFOR-ovog Lot teama, predstavnicima širokobriješke udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata,najstarijem sudioniku kao i širokobriješkim djevojkama.


Po okončanju športskog dijela programa predstavnici širokobriješke izvršne i zakonodavne vlasti na čelu sa Načelnikom općine su zapalili svijeću i položili vijenac kod spomen križa na mostu u znak sjećanja na sve pale širokobriješke sinove i kćeri u borbi za slobodu i dostojanstvo hrvatskog naroda, te pozvali sve nazočne da prisustvuju SATU POVIJESTI u širokobriješkoj kino dvorani.

Program u kino dvorani je bio podjeljen u tri dijela:

– sjećanja na BLEIBURG

– sjećanja na barikade u Pologu 1991

– sjećanje na najvećeg sina našega kraja , „olujnog ministra „ GOJKA ŠUŠKA


Skup je bio izuzetno sjetan,poučan i dojmljiv.Skupu je nazočila i supruga pokojnog ministra gđa.Ðurđa Šušak.

 

Karlo Sopta