Tihić: Nije pitanje hoće li u BiH izbiti sukob nego kada će

Tihić: Nije pitanje hoće li u BiH izbiti sukob nego kada će

Tihić: Nije pitanje hoće li u BiH izbiti sukob nego kada će

0

thumb_tihicDokument koji na kraju nije ni stavljen na stol podrazumijevao je ostanak podjele BiH na dva entiteta. Hrvati traže posve nov ustav koji bi napokon omogućio funkcioniranje BiH.
Autor: Miroslav Vasilj/VLM
09.10.2009 19:23
(Foto: Arhiva VL)

Predsjednici sedam vodećih bosanskohercegovačkih političkih stranaka na današnjem pompozno najavljivanom sastanku u sarajevskoj vojnoj bazi Butmir nisu potpisali nikakav dokument. Na "malom Daytonu" dogovoreno je tek da će se u roku 10 dana nastaviti razgovori političara u BiH.

Hrvatima TV kanal
Zbog dijametralno suprotnih stajališta o budućnosti Bosne i Hercegovine, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, zamjenik američkoga državnog tajnika James Steinberg i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pripremljeni dokument nisu ni stavili na stol.

Prema tom dokumentu ostala bi podjela BiH na Federaciju i Republiku Srpsku, dok se Hrvatima nudi mrkva u obliku TV kanala na hrvatskom jeziku. Sa sastanka su poslane poruke o potrebi puta BiH ka europskim integracijama. Inicijatori sastanka izrazili su nadu da će bosanskohercegovački političari odustati od maksimalističkih zahtjeva.

Lideri dvaju HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, pozvali su na donošenje posve novoga ustava koji bi omogućio funkcionalnu državu na poziciji triju ravnopravnih naroda. – Iznio sam prijedloge koje treba uključiti u promjene ustava. Bude li to prihvaćeno, možemo biti dio dogovora – kazao je Ljubić.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poručio je pak kako je osnova svega gašenje OHR-a. – Mislimo da ne treba dirati ustav BiH – naglasio je Dodik. Bošnjački lider Sulejman Tihić zatražio je jačanje državne razine, ali je uoči sastanka katastrofično izjavio: – Ostane li ovako, nije pitanje hoće li doći do sukoba, nego kada će doći. Novi sastanak u istom sastavu najavljen je za 20. listopada.

Helikopteri iznad Butmira
Inicijatori sastanka, Europljani i Amerikanci, nadaju se kako će do tada biti postignut pomak u približavanju stavova političkih elita BiH.

Pregovori u vojnoj bazi Butmir pokraj Sarajeva protekli su uz nezapamćene mjera osiguranja. Helikopteri su cijelo vrijeme nadlijetali bazu, a domaćoj policiji u osiguranju skupa pomagale su i snage SFOR-a.