Tihić: SDA NEĆE PRISTATI NA TREĆI ENTITET,  NITI MOSTAR KAO TZV. HRVATSKI STOLNI GRAD

Tihić: SDA NEĆE PRISTATI NA TREĆI ENTITET, NITI MOSTAR KAO TZV. HRVATSKI STOLNI GRAD

Tihić: SDA NEĆE PRISTATI NA TREĆI ENTITET, NITI MOSTAR KAO TZV. HRVATSKI STOLNI GRAD

0

www.sda.ba – Predsjednik SDA i potpredsjednik Federacije BiH Sulejman Tihić i Mirsad Kebo danas su se u Zagrebu sastali sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem sa kojim su razgovarali o aktualnim pitanjima u Bosni i Hercegovini.

Protekli izbori u našoj zemlji i implementacija izbornih rezultata također su bili jedna od tema o kojoj je razgovarano. Naglašena je potreba što skorije uspostave nove vlade koja treba da nastavi i ubrza reformske procese u Bosni i Hercegovini na njenom putu prema punopravnom članstvu u NATO i EU. Jučerašnja odluka Evropske komisije o ukidanju viznog režima za bh. građane ocijenjena je kao važan podstrek koji će doprinijeti ubrzanju integraciji naše zemlje u evroatlantske strukture.

 

Tihić je ovom prilikom ponovio stav SDA, a to je puna podrška ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Međutim, naglasio je predsjednik SDA, nećemo pristati ni na kakve razgovore o trećem entitetu, Mostaru kao tzv. hrvatskom stolnom gradu i slično! U Bosni i Hercegovini svi narodi i građani moraju biti ravnopravni na cijelom teritoriju države, a Mostar, kao i svaki drugi bosanskohercegovački grad, može biti samo grad svih građana Bosne i Hercegovine!

 

Tihić i Kebo su sa hrvatskim predsjednikom razgovarali i o procesima
ponovne uspostave povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini i
regionu. Zajednički stav je da su vraćanje pvojerenja i pravda, odnosno
procesuiranje ratnih zločina, temelji budućnosti cijelog regiona te da
nemaju aternativu.