PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Tko su Hrvati okupljeni u Družbi “Braće hrvatskoga zmaja”
Tko su Hrvati okupljeni u Družbi “Braće hrvatskoga zmaja”

Tko su Hrvati okupljeni u Družbi “Braće hrvatskoga zmaja”

0
0
kamenita_braca_hr_zmajaPovodom 140. obljetnice Rakovičke bune Marko Trogrlić će u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati predavanje na temu: "Eugen Kvaternik i Rakovička buna". Predavanje organizira Družba "Braća hrvatskog zmaja", udruga koja je s ciljem njegovanja hrvatske povijesne i kulturne baštine osnovana u Zagrebu 1905. godine. Ime je odabrano je po uzoru Red zmajskih vitezova hrvatsko-ugarskog kralja Sigismunda koji je utemeljen 1408. i u kojem su pretežno bili hrvatski velikaši, javlja Dalmacijanews.


Rad Družbe vodi Meštarski zbor koji se prema sadašnjim pravilima sastoji od Velikog meštra i 10 meštara, a bira se na 5 godina. Veliki meštar trenutačno je publicist i znanstvenik Dragutin Feletar, a meštar protonotar je zagrebački odvjetnik Ernest Gnjidić poznat kao dugogodišnji zastupnik NK Dinama, a zastupao je i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića u tužbi za klevetu koju je protiv njega podnio nogometni sudac i zadarski poduzetnik Reno Sinovčić. Među vodećim zmajevima je i Damir Skansi, bivši šef financija u HEP-u te Mladen Ježić koji je bio član Nadzornog odbora zagrebačkog "Elektroprometa" i predsjednik NO Gradske plinare Zagreb.

Vlatko Marković – Zmaj od Bosne Srebrne

Družba je u Zagrebu utemeljila Gradsku knjižnicu i Hitnu pomoć, a sjedište im je Viteška dvorana u Kuli nad Kamenitim vratima. Među najznačajnijim njihovim djelima je prenošenje posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana 1919. iz Bečkog Novog Mesta u zagrebačku katedralu, kao i posmrtnih ostataka Eugena Kvaternika i njegovih suboraca 1921. godine.

Družbi se 2007. godine pridružio i Milan Bandić koji je redovito dolazio na njihove sastanke, a obvezao se i da će obnoviti Kamenita vrata.


Primanju u punopravno članstvo u Družbi uvijek prethodi pripravnički rok, tijekom kojeg se kandidat upoznaje s pravilima, običajima, zadaćama i duhom Družbe te dokazuje da je spreman i sposoban sudjelovati u njezinu radu. Da bi netko postao kandidat, mora pokazati interes za Družbu, a njegovu prijavu moraju podržati dva stara brata. O primanju nove braće odlučuje Meštarski zbor "balotiranjem", tako da svaki od njih u posebnu kutiju stavlja crnu ili bijelu kuglicu. Da bi novi član bio prihvaćen odluka mora biti jednoglasna, odnosno sve kuglice moraju biti bijele.

Družba ima tri vrste članova: redovitu braću, članove prinosnike i počasne članove. Zagrebački gradonačelnici tradicionalno su postajali članovima Družbe, jednako kao i predsjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednici Sabora. U članstvu su Žarko Domljan – Zmaj Mosorsko-poljički, Vlatko Marković – Zmaj od Bosne Srebrne, Nedjeljko Mihanović – Zmaj Poljički III. i Vladimir Šeks, Zmaj Dravski. Među članovima Družbe uvijek je bilo i dosta biskupa. Kardinal Stepinac bio je Zmaj od Bakačeve kule a Kuharić – Zmaj Kaptolski.

Među počasnim članovima družbe su i Franjo Tuđman, Marijan Oblak, Vinko Nikolić, Dragutin Tadijanović, Živko Strižić, Gerhard Ledić, Otto von Habsburg – Lothringen, Olga Šojat, Lelja Dobronić, Ivo Livaković, Zvonimir Šeparović, Zlatko Tomičić, Ljuboslav Kuntarić, Zvonimir Bartolić, Ivo Padovan i Andro Mohorovičić.

www.hrsvijet.net

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA