Tomislav Topić nagrađen na Sarajevo Film Festivalu

Tomislav Topić nagrađen na Sarajevo Film Festivalu

Tomislav Topić nagrađen na Sarajevo Film Festivalu

0

Sarajevo – Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala dobitnik je nagrade ”Ivica Matić” koju je u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala dodijelilo Udruženje filmskih radnika.

Topiću je pripala nagrada za doprinos bh. filmu, kontinuiranom održavanju festivala koji na poseban način slavi dokumentarni film i obrazuje publiku za tu vrstu filma, s posebnim naglaskom na obrazovanje mladih kroz filmske radionice u organizaciji Mediteran Film Festivala.
 

Inače, Topić, u uvodniku ovogodišnjeg MFF-a, uspoređuje festival u Širokom Brijegu s filmskim vlakom.

 

”Prolazio  je vlak kroz predivne predjele i teške uspone, ali je lokomotiva vukla. Sve se napravilo da bi se stiglo na odredište. Na svakoj stanici vlak su pomagali dobrotvori, sponzori i institucije. Kompozicija je jurila, dimilo se do nakraj svijeta. Stanica u Širokom Brijegu se uređivala i dobivala festivalski sjaj.
Pjevalo se u vagonima. Skretničari nisu imali puno posla, znalo se gdje se ide i zašto. Pruga je povezivala najudaljenija mjesta Mediterana, prolazila kroz zabranjene i riskantne zone. Vagoni su bili krcati i otvoreni za sve, na svjetskim stanicama ulazili su putnici od San Diega do Tokija…”, navodi Topić.