UDRUGA HRVATSKIH NOVINARA U BiH

UDRUGA HRVATSKIH NOVINARA U BiH

UDRUGA HRVATSKIH NOVINARA U BiH

0

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

 udruga_hrvatskih_novinara_bihU povodu odluke Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH da se Prijedlogom zakona o javnom servisu RTV FBiH ne povrjeđuje vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda izražavamo svoje razočarenje i neslaganje.
Prema svim međunarodnim poveljama i konvencijama o zaštiti ljudskih prava svaki narod ima pravo na informiranje na vlastitom jeziku. Pa tako i hrvatski kao konstitutivni i suvereni narod prema Ustavu BiH ima pravo na javne medije na hrvatskom jeziku.
Pozivamo sve relevantne političke dužnosnike hrvatskog naroda u BiH da ispune preuzete obveze zaštite i unaprjeđenja interesa i prava hrvatskog naroda u BiH. Upozoravamo ih da dodatno ne narušavaju ionako poljuljano povjerenje svojih birača i naroda zbog neispunjenih obećanja.
Posebno skrećemo pozornost osnivačima i vlasnicima javnih medija na hrvatskom jeziku da se odmah očituju po pitanju njihovog statusa i financiranja. U suprotnom smatraćemo ih jedino odgovornim za nestanak Hercegovačke radio televizije Mostar i Radija Herceg Bosne.
Upozoravamo ih da prestanu s političkim igrama na račun opstojnosti javnih medija na hrvatskom jeziku u BiH jer mediji ne smiju biti moneta za politička potkusurivanja sukobljenih stranaka.


Predsjednik

Ilko Barbarić

Uredski broj: 6-06/08
Mostar, 17. lipnja 2008. godine