Vatikan prati ustavne promjene u BiH

0

Sveti Otac primio vrhbosanskog nadbiskupa Puljića
Autor Zoran KREŠIĆ www.vecernji.ba

thumb_posjet_puljic_vatikanSveti otac Benedikt XVI. jučer je primio vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, koji ga je upoznao s položajem Hrvata katolika u BiH, ekskluzivno doznaje Večernjak.

Kardinal Puljić je prije toga razgovarao s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom, kojemu je uručio pismo o stanju Katoličke crkve u BiH. U Vatikanu se razgovaralo i o procesu ustavnih promjena u BiH, a Sveta Stolica je nekoliko puta izražavala zabrinutost zbog neravnopravnog položaja Hrvata, ponajprije u diplomatskoj aktivnosti.

Papu Benedikta XVI. upoznao sam s položajem Katoličke crkve i općim stanjem u zemlji, a prije toga sam tajniku Svete Stolice uručio pismo.

 

Rekao sam mu da se u BiH treba donijeti novi Ustav i da Sveta Stolica o tome treba biti upoznata rekao je kardinal Puljić u telefonskoj izjavi iz Vatikana. Doznaje se kako će se Vatikan već u rujnu očitovati o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini. Sadržaj toga očitovanja za sada je nepoznat, kao i hoće li biti javno iznesen.

Kardinal Bertone pokazao je zanimanje i s velikom pažnjom saslušao kardinala Puljića, koji je i u pismenom obliku ostavio svjedočanstvo o stanju Katoličke crkve u BiH. Kardinal Puljić iznio je podatke o slabom povratku Hrvata katolika, kao i pomoći u tome procesu.

Kardinal Puljić izrazio je zadovoljstvo što je administracija u Vatikanu izvanredno upoznata sa stanjem u BiH, a napose položajem Hrvata katolika. Dodao je kako je za to ponajprije zaslužan aktualni papinski nuncij Allessandro DErrico.
“Dayton ima zaslugu da je zaustavio rat, ali ovdje se sada radi o tome da se stvori mir.

Za nas mir ne znači samo odsutnost rata, nego naročito zajednički rad… uz poštivanje onoga famoznog načela poštivanja jednakosti svih triju konstitutivnih naroda”, rekao je u jednom intervjuu u BiH, danom za Večernjak, nuncij DErrico.