Vijesti radija: 28. svibnja 16.00 sati

Vijesti radija: 28. svibnja 16.00 sati

Vijesti radija: 28. svibnja 16.00 sati

0

Spomen misom žrtvama rata i polaganjem vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima te otkrivanjem skulpture hrvatskom književniku Ivanu Sopti u Rasnu je obilježena 100. obljetnica pučke škole. Nazočne je u ime Općinskog poglavarstva Širokog Brijega pozdravio dr. Pavo Čolak, predsjednik Općinskog vijeća, a u ime Zapadnohercegovačke županije predsjednik Vlade Anđelko Mikulić. Riječ sjećanja, zahvale i spomena na žrtve rata uputio je general Stanko Sopta, a skulpturu je otkrio i progovorio kroz djelo Ivana Sopte ulomkom iz romana "Dani jada i glada" književnik Ivan Alilović. U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupile su širokobriješke mažoretkinje i KUD "Hercegovac".

 

Danas je počela predškolska nastava u Prvoj osnovnoj školi za djecu s područja Mjesne zajednice Lijeva obala. Predškolska nastava za 72 djece u tri odijeljenja potrajat će tjedan dana, a početkom idućeg tjedna po prvi put u školske klupe sjest će i djeca iz Mjesne zajednice Desna obala, koja će pohađati nastavu u Drugoj osnovnoj školi.

…Bosna i Hercegovina: Još uvijek traju pregovori o povratku pripadnika HVO-a u vojarne i predaji kadrovske dokumentacije federalnom Ministarstvu obrane…

Zamjenik pomoćnika federalnog ministra obrane za informiranje Antun Mrkonjić izjavio je kako tjedan dana nakon što je postignut sporazum između Ministarstva obrane i predstavnika HVO-a Ministarstvo obrane u Sarajevu još uvijek nije dobilo kadrovsku i materijalno-financijsku dokumentaciju koju je tražilo. Mrkonjić je potvrdio kako su zapovjednik Prvoga gardijskog zbora general Zlatan Mijo Jelić i njegov zamjenik brigadir Mario Bradara barem jednom nakon postignutog sporazuma dolazili u sjedište federalnog Ministarstva obrane i razgovarali o evidenciji s ministrom Mijom Anićem. Sastanci se održavaju, ali, dodao je, dogovorili smo se da za sada ne idemo u javnost s detaljima tih razgovora koji bi u konačnici trebali rezultirati povratkom pripadnika HVO-a u vojarne za petnaestak dana.

 

Šport

Uvjerljivom pobjedom protiv Čelika 88:58 košarkaši Širokog Hercegovina osiguranja oprostili su se od svojih navijača u ovogodišnjem doigravanju za prvaka BiH. U ostale dvije utakmice 9. kola postignuti su sljedeći rezultati: Igokea – Borac Nektar 80:91 i Sloboda DITA – Brotnjo 97:71. Posljednje kolo s najvećim prigodama za osvajanje naslova dočekuje Borac Nektar koji pobjedom protiv Širokog, bez obzira na ostale rezultate, sigurno osvaja 1. mjesto. I Širokobriježani mogu do naslova ukoliko pobjede Borac i ukoliko Brotnjo svlada Igokeu.

Nogometaši Širokog Brijega poraženi su 1:2 na gostovanju u Kaknju kod Rudara. Strijelac jedinog zgoditka za Širokobriježane bio je Galić u 81. minuti. U ostalim susretima 39. kola Premier lige BiH postignuti su sljedeći rezultati: Troglav – Brotnjo 1:0, Posušje – Ljubuški 2:0, Zrinjski – Sloboda 5:2, Sarajevo – Krajina 8:0, Ðerzelez – Olimpik 0:10, Budućnost – Velež 3:2, Orašje – Travnik 3:0, Iskra – Čelik 1:1 i Čapljina – Kiseljak 4:1. Vodi Željezničar s 86 bodova ispred Brotnja s 80 i Sarajeva sa 78. Široki Brijeg tri kola prije kraja natjecanja zauzima 10. mjesto s 59 bodova.

Pripremajući se za završnicu kadetskog prvenstva Herceg-Bosne mlade košarkice Širokog u tri prijateljske utakmice protiv vršnjakinja iz Žepča, odigrane tijekom vikenda, upisale su tri pobjede. U prvoj utakmici Širokobriježanke su slavile 45:37, u drugoj 74: 43 i u trećoj 72:30.

Na igralištu Osnovne škole u Klancu večeras se igraju prve četiri utakmice 4. kola Malonogometne lige mjesnih zajednica. U 19 sati igraju Čerigaj-Knešpolje, u 20 Trn – Lijeva obala, u 21 Biograci-Dužice i u 22 sata Provo/Dobrič-Uzarići.

 

Vrijeme

Trenutačna temperatura zraka u Širokom Brijegu je 27 Celzijevih stupnjeva. Sunčano je. Tlak zraka je nizak i iznosi 1011 hektoPaskala. Relativna vlažnost zraka: 43 posto.