Vitko: Igrani film u Hercegovini

0

Piše: Andrijana Copf

thumb_vitko_brojevi_sirokiNajnoviji, deveti broj časopisa Vitko u izdanju Matice hrvatske Široki Brijeg nedavno je izišao iz tiska, a službeno će biti predstavljen za nekoliko dana. Kao i uvijek nastojeći biti aktualno, uredništvo Vitka potaknuto pravom malom revolucijom nakon otkrića filma Freda Lončara o Hercegovini, kao temu broja izabralo je “Igrani film u Hercegovini! Utopija ili ne!?” Ukupno pet članaka različitih autora o ovoj temi zaokružuje članak glavnog urednika časopisa dr. Ive Čolaka s nazivom teme broja. “Nedavno je pronađen film Freda Lončara iz 1956. u boji, a gledati slike Hercegovine u boji kada je na televiziji Zagreb tek dolazila televizija uopće, i to crno-bijela, bilo je nezamislivo”, kazao je Čolak.
Tako su ovu temu iz hercegovačke perspektive obradili Tomislav Ćavar “Kontinuitet koji bi vrijedilo nastaviti…”,
 Petar Krelja iz Hrvatske “Da, i Široki Brijeg može snimiti igrani film! Ali…”, i Miro Barnjak, koji je govorio iz svoje perspektive, perspektive producenta, što je danas pomalo i sizifovski posao, svoje je viđenje o igranom filmu u Hercegovini napisao u članku “Vitez i vjetrenjača”.
Osim ova tri autora, svoje viđenje o igranom filmu u Hercegovini dali su i neki od danas najznačajnijih redatelja u našoj zemlji i Hrvatskoj, čiji su novi filmovi osvojili brojne nagrade na nekim od najznačajnijih festivala: Jasmila Žbanić u tekstu “Najbitnija je duhovnost koja se razvija obogaćivanjem vlastita života” i Ognjen Sviličić u tekstu “Suha smokva i prezrela šljiva”, u kojemu, kako je kazao Čolak, smokva označava Hercegovinu, a šljiva Bosnu.
Osim teme broja, čitatelji će moći uživati i u pregledu prošlogodišnjeg 7. mediteranskog festivala dokumentarnog filma u Širokom Brijegu, te recenziji dva prvonagrađena filma i dva igrana “Sve džaba” i “Mama i tata”.
Od ostalih članaka, s obzirom da su neki pristigli i krajem prosinca prošle godine, poklopila se 15. obljetnica povratka naziva općini Široki Brijeg, ima i povijesnih tema, putopisa, kritika knjiga, članak o izborima, West Herzegovina Festu, stalne rubrike, književni prilozi, itd.
Jubilarni broj posvećen Sopti

Kako nam je kazao Čolak, deseti broj Vitka bit će specijalno izdanje posvećeno književniku Ivanu Sopti, o kojemu je nedavno održan znanstveni skup u kinu Borak. Časopis će najvjerojatnije biti objavljen u lipnju.