GRAD MOSTAR ŽUPANIJAMA USTUPIO HRT MOSTAR

0

MOSTAR – Gradsko vijeće Mostara odlučilo je bez naknade prepustiti osnivačka prava Hercegovačke televizije Mostar, i to Hercegovačkoneretvanskoj županiji 45, Zapadnohercegovačkoj 40 i Hercegbosanskojžupaniji 15 posto. Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću uoči glasovanja povukao je pitanje nacionalnog interesa u domeni javnog informiranja, no klubovi ostala dva naroda nisu dali potporu pa se o odluci glasovalo u redovnoj proceduri. Odluku o prepuštanju osnivačkih prava podržalo je 19 gradskih vijećnika, 11 ih je bilo protiv, uz tri suzdržana. Protiv su glasovali vijećnici Stranke za BiH i SDA, ali odluka je prošla zahvaljujući glasovima vijećnika stranaka s hrvatskim predznakom te tri SDP-ova vijećnika. Radio Široki Brijeg

HTV Mostar vlasnici 30 03 2007

 


GRAD MOSTAR ŽUPANIJAMA USTUPIO HRT MOSTAR
Gradsko vijeće Mostara na svojoj je današnjoj sjednici usvojilo Odluku o prijenosu osnivačkog udjela Hercegovačke radiotelevizije (HRT) d.o.o. Mostar trima županijama.

Prema ovoj odluci 45 posto udjela vlasništva nad HRT-om Mostar ustupljeno je Hercegovačko-neretvanskoj županiji, 40 posto Zapadnohercegovačkoj, a 15 posto vlasničkog udjela dobila je Hercegbosanska županija.

Nekretnine kojima se trenutno koristi HRT Mostar ostat će u vlasništvu Gradu, dok će se naknada za njihovo daljnje korištenje regulirati posebnim ugovorom između Grada i HRT-a.

Odluku je podržalo 19 gradskih vijećnika, 11 je bilo protiv, a tri suzdržana. Protiv su glasovali vijećnici Stranke za BiH i SDA, no Odluka je prošla zahvaljujući glasovima vijećnika stranaka s hrvatskim predznakom te glasovima tri SDP-ova vijećnika.
Prije samog glasovanja Klub bošnjačkih vijećnika zatražio je da se Gradsko vijeće o Odluci izjašnjava po načelu vitalnog nacionalnog interesa, što nisu prihvatili klubovi hrvatskog i srpskog naroda, pa se glasovalo redovitom procedurom.

Skupštine i vlade Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije već su izrazile spremnost preuzeti vlasnička prava i obveze, dok Hercegovačko-neretvanska županija o tome još nije odlučivala s obzirom da nova vlast u toj županiji još nije uspostavljena.

Ovim je dva dana prije isteka roka kojeg je postavio posebni izaslanik visokog predstavnika Norbert Winterstein, riješen status HRT-a Mostar, jedine javne televizije u BiH na hrvatskom jeziku. Fena