Vladin avion spasio bebu

0

Jednogodišnja djevojčica se liječila u Splitu. Zbog začepljenja moždane arterije, trebalo ju je hitno prebaciti u Zagreb. Helikopter nije mogao poletjeti, pa je uskočio predsjednički avion.
Aktivna Slika 
Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta, helikopterom se nije mogla u Zagreb prebaciti jedanaestomjesečna Ema Slišković iz Širokog Brijega, kojoj su pedijatri u Kliničkoj bolnici Split dijagnosticirali začepljenje moždane arterije, piše Večernji list.

ČEKALI JE PEDIJATRI I INTENZIVNA NJEGA
Malu Emu Slišković u srijedu poslijepodne su, nešto prije 17 sati, dočekali i preuzeli liječnici Klinike za pedijatriju na Rebru.
Djevojčica je smještena u Jedinicu za intenzivnu njegu, gdje je sve potrebno već bilo pripremljeno, a prema riječima predstojnika Klinike prof. dr. Ivana Malčića, prije bilo kakvog zahvata Ema će biti podvrgnuta dijagnostičkoj obradi.
Neslužbeno se doznaje da se Ema liječila na Odjelu pedijatrije Kliničke bolnice Mostar, a zbog slabih rezultata ozdravljenja, roditelji su zatražili pomoć liječnika u Kliničkoj bolnici Split.

U pomoć je priskočio predsjednički avion, koji je u srijedu u 15.30 poletio iz Splita i malo poslije 16 sati djevojčicu u pratnji liječnika pedijatra i medicinske sestre dovezao u Zagreb.

Taj su avion na zagrebačkom aerodromu čekali premijer Ivo Sanader i Vladino izaslanstvo, koji su njime trebali otputovati na proslavu 80. rođendana Hansa-Dietricha Genschera u Njemačku.

Zbog bolesne djevojčice, predsjednički je avion kasnio u polasku na proslavu bivšeg šefa njemačke diplomacije.

Ema Slišković primljena je na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti Kliničke bolnice Split 18. ožujka zbog bubrežne bolesti, međutim, njezino se zdravstveno stanje zakompliciralo.

Pretrage koje su obavljene tijekom noći od utorka na srijedu, i u srijedu prijepodne dokazale su začepljenje moždane arterije. Reagiralo se odmah i u kontaktu s liječnicima u zagrebačkoj bolnici Rebro dogovoreno je hitno prebacivanje bebe u Zagreb.

Kako se doznaje od splitskih pedijatara, djevojčica je u lošem stanju, nije trenutačno životno ugrožena, no moguće su dodatne komplikacije.

Prijevoz je savršeno brzo organiziran, za dva sata sve je pripremljeno i riješeno, te će se na Pedijatriji bolnice na Rebru djevojčici nevjerojatnije obaviti zahvati s izmjenom nekih sastojaka krvi, piše Večernji list.