Zakon o Javnom servisu RTV usvojen protiv volje hrvatskih zastupnika

0

thumb_ftv_voditeljDom naroda Parlamenta Federacije BiH u četvrtak navečer prihvatio je Zakon o Javnom servisu RTV Federacije BiH, za koji je u istodobnom glasovanju glasovala većina zastupnika, ali u pojedinačnom izjašnjavanju nacionalnih klubova zastupnika tomu se prijedlogu zakona usprotivio klub zastupnika hrvatskog naroda.

Zastupnici hrvatskog naroda usprotivili su se prijedlogu zakona jer njime nije predviđeno utemeljenje televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, za što se zauzimaju.

 

Dan ranije Zakon je usvojio i Zastupnički dom federalnog parlamenta, preglasavanjem zastupnika iz stranaka hrvatskog naroda, koji su također odbili podržati zakon kojim se ne predviđa uspostava TV kanala na hrvatskom jeziku.

Ovaj zakon postaje pravnovaljan tek kada ga prihvate oba doma u Parlamentu Federacije BiH, ali je ostalo nejasno može li se smatrati da ga je usvojio i Dom naroda nakon većinske potpore u istodobnom glasovanju zastupnika, ali uz protivljenje kluba zastupnika iz hrvatskog naroda u pojedinačnom izjašnjavanju nacionalnih klubova zastupnika triju konstitutivnih naroda.

Tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić izjavio je novinarima kako će novonastale nejasnoće glede Zakona o Javnom servisu pokušati prevladati posebno povjerenstvo, a ako se u tomu ne uspije zakon će biti proslijeđen Ustavnom sudu Federacije BiH na ocjenu je li njime povrijeđen vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH.
Ustavni sud Federacije BiH je prije godinu dana već oborio jedan prijedlog zakona o Javnom servisu RTV Federacije BiH uz obrazloženje da su njime ugroženi vitalni nacionalni interesi hrvatskog naroda. No, sud tada nije rekao da treba utemeljiti poseban TV kanal na hrvatskom jeziku.

Uoči početka zasjedanja Doma naroda Visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je u četvrtak pismom zatražio da se prijedlog tog zakona usvoji, jer je, uz reformu policije, taj zakon jedan od preostala dva, od ukupno 16 uvjeta, koje BiH mora ispuniti da bi mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, što se smatra prvim korakom uključivanja neke zemlje u EU.

(Hina)