Butmir 2: Što kažu Srbi

Butmir 2: Što kažu Srbi

Butmir 2: Što kažu Srbi

0

BEOGRAD – Srbija ostaje trajno privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu koji nedvosmisleno svjedoči o očuvanju integriteta BiH, izjavio je u petak predsjednik Srbije Boris Tadić.

Ostaje entitetsko glasovanje ? 

Tadić je u Beogradu obavijestio lidere šest stranaka iz Republike Srpske da Srbija konstruktivno pristupa političkim razgovorima koji se vode u BiH i da se u tim razgovorima ne dovodi u pitanje entitetsko glasanje.

Sastanku sa Tadićem prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, DNS-a Marko Pavić, SP Petar Ðokić, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović, predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica i DP Dragan Čavić.

– Srbija do kraja poštuje svoje međunarodne obaveze, a jedna od njih je da je potpisnica Dejtona, koji nedvosmisleno svedoči o očuvanju integriteta BiH – rekao je Tadić, podsjećajući da je, osim Srbije, i Hrvatska garant očuvanja Dejtonskog sporazuma.

Tadić je naveo da je Dejtonski sporazum moguće mijenjati samo uz dogovor sve tri strane u BiH.

On je rekao da sve što dogovore legitimni predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH jeste prihvatljivo i za Srbiju, a ono što ne dobije punu podršku legitimnih predstavnika sva tri naroda nije prihvatljivo ni za Srbiju.

Prema njegovim riječima, Srbija konstruktivno pristupa političkim razgovorima u BiH i ne samo što podržava integritet BiH, nego je duboko uvjerena da jedino dogovor i demokratski dijalog mogu da osiguraju održivo rješenje za BiH i mogu dovesti do ulaska zemlje u EU.

 

On je naveo da je EU cilj i za Srbiju i da Srbija želi u EU da živi sa svim svojim sunarodnicima, navodeći da znatan dio tih sunarodnika živi u BiH, odnosno u RS i da tu činjenicu Srbija uzima u obzir u vezi sa svojim evropskim integracijama.

– Srbija ostaje privržena da svako rešenje u BiH mora biti praćeno mirom i stabilnošću. Niko ne želi akcije koje proizvode nestabilnost i dovode u pitanje integritet građana BiH i njihove imovine, nezavisno od nacionalne pripadnosti – rekao je Tadić.

Naglasio je da niko ne vrši pritisak na Srbiju da privoli vlasti RS na ustupke u procesu ustavnih reformi u BiH.

– Ne vidim nameru da se vrši pritisak, već da se pronađe rešenje koje će odgovarati svim stranama – rekao je Tadić, dodajući da je spreman da o situaciji u BiH razgovara i sa predstavnicima stranaka iz Federacije BiH.

Dodik je rekao da su na sastanku razmijenili mišljenja o ukupnoj situaciji u BiH i o mnogim pitanjima, ne samo onim vezanim za "butmirski proces" nego i o pitanjima u vezi sa realizacijom Dejtonskog sporazuma.

– Srbija ima jasan stav u pogledu Dejtonskog sporazuma i ona je garant za mir. Sve ono o čemu se dogovore strane u BiH, dakle konstitutivni narodi i dva entiteta, kako to piše u Ustavu, Srbija može da podrži i u svakom slučaju da potencira razgovore u BiH na bazi konsenzusa i kompromisa – istakao je Dodik.

Što se tiče predstojećih sastanaka, dodao je Dodik, ni do dan danas nema ničega što predstavlja konzistentan prijedlog.

– Nikakvog papira nema, tako da je veoma teško razgovarati o detaljima – rekao je Dodik.

Ponovio je da ustavne promjene pripadaju ljudima u BiH i njihovim političkim predstavnicima.

– Čak i samo predlaganje ne bi trebalo da bude od strane stranaca – naglasio je Dodik.

Bosić je kazao da je za SDS neprihvatljivo sve što je protiv interesa RS i da svako dalje jačanje institucija BiH nije u interesu RS i nije prihvatljivo za stranku.

Pavić je istakao da je prihvatio razgovor sa Tadićem, jer je Srbija jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i nezaobilazan faktor u ključnim odlukama koje se tiču uređenja BiH.

Ðokić smatra da je veoma važno da Srbija ostane u procesu jačanja stabilnosti i dalje izgradnje RS i BiH.

– Očekujem da će zvaničan stav Srbije biti puna podrška RS i zaštita njene autonomnosti i integriteta kao entiteta u BiH – rekao je Ðokić.

Borenović je kazao da je sastanak u Beogradu dobra prilika da lideri partija iznesu svoje stavove Srbiji, kao potpisnici Dejtona i Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Mihajlica rekao je da od predsjednika Srbije očekuje podršku za očuvanje RS i njene dejtonske pozicije.

Konstruktivan pristup
Boris Tadić je rekao da se od Srbije očekuje da ima konstruktivan pristup u rješavanju problema u regionu, da smiruje tenzije i da bude faktor stabilnosti na koji se može osloniti međunarodna zajednica.

Tadić vidi konstruktivnu namjeru međunarodne zajednice da se nađe rješenje koje će obezbijediti svim stranama puni legitimitet i prava.