Znak NATO-a pretvorio se u svastiku na velikom ekranu pred 200 stranih uzvanika

Znak NATO-a pretvorio se u svastiku na velikom ekranu pred 200 stranih uzvanika

Znak NATO-a pretvorio se u svastiku na velikom ekranu pred 200 stranih uzvanika

0

Tijekom prezentacije pred 200 uzvanika  znak NATO-a nekoliko se puta pretvorio u kukasti križ pa vratio u prvobitni oblik


ZAGREB – Trebala je to biti klasična prezentacija, jedna u nizu više desetaka koliko ih je general Drago Lovrić, hrvatski vojni izaslanik pri NATO-u, održao u svojoj vojnoj karijeri.

Pred auditorijem od oko 200 vojnih atašea, diplomata i pripadnika Oružanih snaga Drago Lovrić je, kao sudionik međunarodne konferencije "Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet", na Hrvatskom vojnom učilištu stavio oko 15 sati i 15 minuta memorijski stick u računalo.

General okrenut leđima

Tema prezentacije bile su "Suvremene vojne operacije i nove sposobnosti vojnika" u sklopu panela "Razvijanje odgovarajućih sposobnosti – vojni odgovori". Iza njegovih leđa bila su dva panoa.

 

Na jednom je bila njegova fotografija kao govornika, a na drugom prezentacija. Dok je na panou stajala prva stranica njegove prezentacije, Lovrić je pozdravljao cijenjene uzvanike. Okrenut leđima, nije niti vidio što se događa na panou. U jednom se trenutku službeni znak NATO-a, koji je bio dio grafičke podloge prezentacije, počeo pretvarati u svastiku.

Akcija Vojne policije

General nije niti primijetio što se događa, a svjedoci tvrde da to nije vidio ni dio prisutnih u dvorani. Nakon nekoliko sekundi vratio se znak NATO-a koji se nakon nekog vremena ponovno preoblikovao u svastiku. Nakon što je pozdravio goste, prešao je na druge slajdove na kojima više nije bilo znaka NATO-a pa, dakle, ni svastike.

Osim rijetkih visokih gostiju, skandal su primijetili pripadnici Vojne policije i osoba zadužena za informatiku. No, nitko nije želio prekinuti izlaganje jer se uvidjelo da dobar dio nazočnih nije primijetio što se događa. Nakon otprilike 30 minuta rasprava na panelu je završila.

Pripadnici Vojne policije tada su prišli generalu Lovriću i priopćili mu što se dogodilo. Odmah su izuzeli memorijski stick te je naložena istraga o toj iznimno neugodnoj situaciji.

Ovom neugodnom događaju nisu prisustvovali visoki civilni dužnosnici – predsjednik Republike, premijerka i ministar obrane – koji su bili na otvaranju konferencije. No, nazočili su načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović i drugi.

Potvrda iz MORH-a

Glasnogovornik MORH-a, Goran Grošinić, danas nam je potvrdio cijeli događaj, a proslijedio nam je i mišljenje generala Lovrića o uzrocima cijelog događaja. Naime, general Lovrić smatra da je to "indirektna posljedica zaostalih virusnih inficiranja NATO-ova znakovlja te da nije bilo apsolutno nikakve namjere od strane osoba koje su pripremale ovu prezentaciju da se dogodi to što se dogodilo".

General Lovrić već je uputio svoje mišljenje o cijelom slučaju ministru obrane, načelniku Glavnog stožera i Uredu predsjednika.

Rekonstrukcija događaja

U razgovoru s više osoba uspjeli smo donekle rekonstruirati kako se moglo dogoditi da hakirani znak NATO-a završi u prezentaciji generala Lovrića pred oko 200 visokih vojnih i civilnih uglednika. Grafičku podlogu za naslovnu stranicu radio je časnik Ivica Olujić koji se nalazi u Savezničkom zapovjedništvu za transformacije u Norffolku u Sjedinjenim Državama.

Kako bi naslovna strana prezentacije bila što bolja, s Googlea je skinuo znak NATO-a. Tijekom postavljanja i kasnijeg pregledavanja ni u jednom trenutku nije se pokazivala svastika.

Sugovornici tvrde kako je najvjerojatnije haker, koji je virusom zarazio NATO-ov znak, stavio ograničenje da se on počne pretvarati u svastiku tek nakon početka prezentacije, a naslovna stranica stajala je neko vrijeme. Program je također omogućio da se transformacija znaka dogodi nekoliko puta u kratkom vremenu. Prema našim saznanjima, prezentacija je nekoliko puta pregledana, ali nije se moglo uočiti da je znak NATO-a hakiran.

Zaplijenjena videosnimka

Kako doznajemo, osim memorijskog sticka, Vojna policija je izuzela i videosnimku cijelog događaja, ali ne treba očekivati dublju istragu o pozadini cijelog slučaja jer je zapravo i nema.

Naime, ne može se govoriti da je generalu Lovriću netko namjerno smjestio ovaj nemili događaj, nego je riječ o žrtvi hakerskog napada.

Ipak, to je dobro upozorenje svim nadležnim službama da ubuduće moraju sve službene znakove i potrebne dokumente skidati sa službenih stranica institucija.

www.jutarni.hr Piše: Krešimir Žabec