Novi Butmirski sporazum

Novi Butmirski sporazum

Novi Butmirski sporazum

0

Dogovora nema – a sutra veliki sastanak
james_steinberg

Zajednički napori europske i američke administracije za stabilizaciju uvjeta u Bosni i Hercegovini i ubrzavanja njezina puta u Europsku uniju, nisu završili usuglašavanjem stajališta kojim bi sve tri strane u BiH bile zadovoljne na sastanku u vojnoj bazi NATO-a kod Butmira (20. listopada).

Svjedoče to proturječne tvrdnje lidera triju naroda u BiH koji malo vjeruju da će zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i šef švedske diplomacije Carl Bildt uspjeti na jedan papir staviti mnogobrojna otvorena pitanja od raspodjele državne imovine ili popisa pučanstva do ustavnih promjena, koje su ključ rješenja daytonske zagonetke.

 

James Steinberg

carl_bildt 

 

Carl Bildt


Vještina pregovaranja ili?

Washington i Bruxelles posve različito gledaju na pristup prema BiH: Amerikanci žele do promjena čvrstim pristupom, dok europski podrazumijeva diplomatske vještine, ali i zato dugoročnija rješenja.

Hrvatski političari BiH očekuju da BiH bude uređena s četiri federalne jedinice, no Amerikanci brane dvoentitetsku strukturu u kojoj Bošnjaci, odnosno Srbi, imaju apsolutnu dominaciju. Prijedlog ustavnih promjena predviđa umjesto trojnog Predsjedništva, uvođenje institucije predsjednika s dva potpredsjednika. Uz slabljenje uloge Predsjedništva jačala bi uloga državne Vlade, sadašnjeg Vijeća ministara.

Također bi se jačala funkcija Parlamenta koji bi umjesto dva doma imao samo jedan. Udvostručio bi se broj zastupnika sa sadašnja 42, a uvele bi se i minimalne kvote zastupljenosti triju naroda. Kroz Parlament bi se birali članovi Predsjedništva, a ne kao sada na izravnim izborima.


Uloga Zagreba i Beograda ?!

 

Posebno značajnom u realizaciji promjena, američka administracija smatra ulogu Zagreba i Beograda. Beograd je jasno podupro stajališta Banja Luke oko zadržavanja čvrste Republike Srpske. Sastanak hrvatske premijerke Jadranke Kosor s liderima dva HDZ-a iz BiH Dragana Čovića i Bože Ljubića zbog obveza ipak nije održan.

Ne isključuje se mogućnost da do sastanka ipak dođe do 20. listopada kada će u Butmiru Bildt i Steinberg najvjerojatnije ponuditi dokument sporazuma.

Na pitanje šta ako predstavnici tri naroda u BiH ne uspiju da se dogovore, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Јeremić je rekao da se nada da će na kraju neki dogovor ipak biti postignut.

Ne vjerujem da bilo tko na zapadnom Balkanu sumnja da imamo bolju alternativu od integracija u EU, tako da imamo zajednički motiv i cilj, poručio je šef srpske diplomacije te istaknuo da se ni SAD u razgovoru s predstavnicima Srbije nije založila za ukidanje entitetskog glasovanja u BiH.

Negirao je mogućnost da bi u BiH moglo doći do oružanih sukoba.

siroki.com

www.hrt.hr