Dodik: Ništa neću potpisati

Dodik: Ništa neću potpisati

Dodik: Ništa neću potpisati

0

Tražili vladu BiH!
thumb_potpisi_ovdjeMinistar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt tokom pregovora u Butmiru tražio je od premijera RS Milorada Dodika da Vijeće  ministara BiH postane vlada, a predsjedavajući Saveta ministara – premijer! Švedski šef diplomacije, koji u pregovorima o preuređenju BiH predstavlja Europsku uniju, od Dodika je zahtijevao i da RS pristane da se tročlano Predsjedništvo svede na „ceremonijalnu ulogu".

Izvor iz međunarodnih krugova tvrdi da je Bilt insistirao na potrebi stvaranja odgovarajućeg pravnog okvira i manje izmjene Ustava kako bi se „vladi BiH" dala potrebna ovlašćenja za europske integracije, jer je „sadašnji Ustav BiH nedovoljno precizan po tom pitanju, a država mora da ima dovoljno ovlaštenja da na odgovarajući način sudjeluje u ovoj oblasti".

– Nije riječ o novom prenošenju nadležnosti, već o nadležnostima koje su ranije prenijete sa entiteta na nivo BiH i sada je neophodno da se one prilagode sa Ustavom, a riječ je o obrani, obavještajnim službama, indirektnom oporezivanju… Ustav treba uskladiti sa europskom i drugim relevantnim konvencijama, što je i uvjet iz SSP-a, a taj sporazum mogao biti  i poništen, ako se to ne dogodi – upozorio je Bilt i podsjetio da su način izbora Doma naroda, članova Predsjedništva BiH i promjene u vezi sa Predstavničkim domom Parlamenta BiH bile i dio „travanjskog – aprilskog paketa".

Dodik: Ništa neću potpisati

 

Bilt je naglasio da su sve to inicijalne promjene Ustava, na osnovu kojih bi BiH mogla da konkuriše za članstvo u EU i dobije kandidatski status, poslije kojeg će biti potrebne i druge izmene.

Obraćajući se direktno Dodiku, Bilt je naglasio da entitetsko glasanje nije na dnevnom redu.

– Znamo o čemu govorite, zato i ne predlažemo promjenu u toj oblasti – rekao je Bilt.

S druge strane, Dodik je istakao da za eventualne promjene Ustava nema saglasnosti i podsjetio da su predsjednik SAD Barak Obama i potpredsjednik Džozef Bajden govorili o potrebi da procese vode domaći akteri i da je zato neprihvatljivo da proces ustavnih promjena, ako do njega dođe, vode i modeliraju stranci.

– Ustav je specifična stvar, a to je aneks 4 Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i RS, a ne moja partija ili ja, tako da će o tome i odlučivati RS! Međutim, u ovom momentu Srpska nije zainteresovana za ustavne promjene, a entitetsko glasanje uopšte ne može ni biti tema razgovora. A ako bi i bilo, ja o tome neću razgovarati – jasan je bio Dodik.

On je poručio da ne namjerava da potpisuje bilo kakvu izjavu ili dokument vezan za takve promjene.

Dodik je upozorio da Bošnjaci žele da naprave sistem preglasavanja, što je, kako je naglasio, za RS apsolutno neprihvatljivo, i dodao da u BiH postoji i ogroman problem sa Hrvatima i njihovom pozicijom.

– „Aprilski paket", o kojem se spekuliše u poslednje vrijeme, mrtav je i ne može biti osnova za bilo kakve razgovore o tome – zaključio je Dodik i naglasio da se o pitanjima ranije prenetih nadležnosti mora biti krajnje oprezan, te da se ne smije pristati na njihovo automatsko ubacivanje u Ustav.

Dodik je istakao da te nadležnosti moraju da budu preispitane i redizajnirane, te da sve što je nametnuo visoki predstavnik mora da dobije novi legitimitet.

– Na primejr, Tužilaštvo i Sud BiH su apsolutno problem! RS u principu nije protiv njihovog postojanja u nekom obliku, ali moraju biti redizajnirani kako bi se spriječile zloupotrebe kojih je ranije bilo mnogo. Ni Sud za ratne zločine ne bi bio problem u slučaju nadležnosti za opšti kriminal, ali ne smije se dozvoliti njihova zloupotreba – objasnio je Dodik.

Još jedna Bondova nemoguća misija?!

Bivši američki ambasador u BiH Kliford Bond zaprijetio je juče poslanicima i delegatima oba doma Parlamenta BiH da Bosna neće moći da računa na evroatlantske integracije ako ne usvoji „nužni paket ustavnih promjena"!

Iz odlično obavještenih diplomatskih izvora u Sarajevu Press RS saznaje da je Bond, poznat i kao jedan od ključnih aktera oduzimanja brojnih nadležnosti RS i kao kreator ustavnih odredbi koje je svojevremeno nametnuo visoki predstavnik Volfgang Petrič, poslat u BiH da bi izdejstvovao bar djelimične promjene sadašnjeg Ustava.

– Očigledno je da su Amerikancima, uprkos priči o zatvaranju OHR-a i potrebi ispunjavanja evropskih uslova, prioritet ustavne promjene. Oni, u stvari, žele da stvore alibi za deceniju i po promašene politike u BiH, a s druge strane, i pokriće za loše odnose s muslimanima u većem dijelu svijeta. Zato je Bond dobio zadatak da ubijedi srpske zvaničnike da „moraju" da prihvate ustavne promjene. Uostalom, zbog toga se prekjuče sastao sa predsjdnikom RS Rajkom Kuzmanovićem. S tim ciljem organizovan je i današnji sastanak američkog ambasadora Čarlsa Ingliša i premijera RS Milorada Dodika – navodi izvor Pressa RS.

Press RS, međutim, saznaje da je jučerašnji sastanak Kliforda Bonda sa bh. parlamentarcima propao jer većina srpskih predstavnika nije bila prisutna.