SAD I ŠVEDSKA pomažu Farme i Firme u BiH

SAD I ŠVEDSKA pomažu Farme i Firme u BiH

SAD I ŠVEDSKA pomažu Farme i Firme u BiH

0

Zsida_logo1amjenik ambasadora SAD-a u BiH Jonathan Moore, direktor USAID-a Allan Reed, švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg i direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) zajednički će finansirati dva projekta FIRMA i FARMA.

Radi se o programima vrijednim 35 miliona dolara

FIRMA, program pomoći razvoja preduzeća u drvnoj industriji, turizmu i lakoj prerađivačkoj industriji, petogodišnji je projekt vrijedan 21 million dolara.

Cilj projekta je podrška ekonomskom razvoju i većem zapošljavanju u ova tri sektora koja zajedno čine oko jednu četvrtinu bruto državnog proizvoda (BDP) te više od jedne trećine njegovog izvoza.

"Projekt će pomoći bh. privredi da se nosi s konkurentskim pritiskom i tržišnim zakonitostima unutar EU, kao ključne komponente kopenhagenskih ekonomskih kriterija za pristup EU", kazao je Moore.

Na konferenciji je istaknuto da je napravljen značajan pomak u razvoju privrede u BiH, ali mnoga poduzeća su i dalje ograničena zastarjelim dizajnom te imaju slabe veze na globalnom tržištu.

"Iako u ovom sektoru nije zabilježen veći pad izvoza, recimo u izvozu namještaja evidentiran je pad od dva posto u odnosu na prošlu godinu, potrebna im je pomoć", kazao je direktor projekta FIRMA David King.

 

Istaknuo je da će projekt biti implementiran u saradnji s lokalnim partnerima, koji će kroz razvoj vlastitih sposobnosti nastaviti s radom na jačanju sektora i nakon završetka projektnih aktivnosti.

"Prema do sada prikupljenim podacima oko 400 firmi bit će uključeno u ovaj program", dodao je King.

thumb_usaid_logo_newUSAID i SIDA su također partneri u kreiranju i implementaciji četverogodišnjeg, 14 miliona dolara vrijednog projekta FARMA za razvoj tržišne poljoprivrede.

Cilj tog projekta je da ubrza održivi ekonomski razvoj poljoprivrede i proizvodnje hrane u BiH putem ekološki održive i tržišno konkurentne proizvodnje, prerade i prodaje poljoprivrednih proizvoda.

"Polovina populacije u BiH je na neki način uključena u poljoprivedu pa je ovaj projekt izuzetno važan i za njih. BiH se sada nalazi u tržišnoj utakmici, a to je atraktivna zemlja i treba iskoristiti sve tržišne mogućnosti koje su dostupne", kazao je direktor projekta FARMA Bruce Brower.

Dodao je da je dugoročni plan da BiH počne proizvoditi veću paletu proizvoda koji će biti boljeg kvaliteta te da se poveća profit poljoprivrednih gazdinstava a samim tim i smanji cijena proizvoda za krajnje kupce.

Oba projekta su razvijena kao odgovor na uvećane potrebe BiH da ubrza što širi ekonomski rast te što prije dostigne ekonomsku samodrživost.

Direktor USAID-a u BiH Allan Reed, napomenuo je da je USAID do sada osigurao oko milijardu dolara pomoći za BiH do danas.

Švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg ponovio je da je ovo još jedan dobar primjer zajedničke odlučnosti EU i SAD-a da pomognu BiH na njenom putu ka Europskoj uniji.