EU: USTAVNA REFORMA KLJUČNI PRIORITET U BiH

EU: USTAVNA REFORMA KLJUČNI PRIORITET U BiH

EU: USTAVNA REFORMA KLJUČNI PRIORITET U BiH

0

Ustavna reforma je ključni prioritet u Bosni i Hercegovini, istaknuli su danas članovi Izvještajne grupe za demokraciju Vijeća Europe tokom susreta sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz PSBiH.

Obzirom da napredak BiH u velikoj mjeri ovisi od reforme ustava, potrebno je taj proces što prije započeti i okončati, naglašeno je tokom razgovora.

Gosti su se mogli upoznati o različitim pogledima članova Parlamentarne skupštine BiH, ali i o zajedničkom opredjeljenju za članstvo Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO i o potrebi da se o ovoj značajnoj temi razgovara i odlučuje u državnom parlamentu.

Razgovarajući o napretku u BiH, sudionici sastanka složili su se da je urađeno mnogo, ali da je istovremeno potrebna daljnja implementacija svih reformi i realiziranje preporuka iz monitoring izvještaja Vijeća Evrope.

Članovi delegacije Vijeća Evrope istaknuli su da je potrebna jaka politička volja za ubrzanje puta ka europskim integracijama, i kako je naglašeno, put koji čeka BiH mnoge zemlje su već uspješno prošle, i da bi njihov primjer pratila i naša zemlja potrebno je odustajanje od starog načina razmišljanja.

U tome će Vijeće Europe pružati stručnu pomoć, podršku i ohrabljenje BiH.

Tijekom susreta rukovodstva PSBiH i delegacije Vijeća Europe razgovarano je o okončanju imenovanja državnog ombudsmena i obrazovanju kao značajnom faktoru integriranja u Europsku uniju.

Izvještajna grupa za demokraciju Vijeća Europe (GR – DEM), koju predvodi njemački ambasador u Vijeću Europe Eberhard Kolsch, razgovarala je i sa članovima Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Europe.
fena.ba