Hrvatska će podržati svaki dogovor Hrvata u BiH

0

Hrvatska pozvala hrvatske političare u BiH da se u Keševskoj deklaraciji izjasne za što se zalažu

Autor Miroslav Vasilj
thumb_kolinda_grabar

 

Foto: Renato Branđolica

DUBROVNIK – Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je nastojanja hrvatskih političara u BiH da se usuglase za kakvu državu se Hrvati u BiH zalažu.

Naglasila je kako će Hrvatska podržati svaki prijedlog koji bude produkt dogovora hrvatskih političara u BiH.

Hrvatski pokušaji
Prva dama hrvatske diplomacije to je kazala na marginama konferencije Atlantskoga vijeća Hrvatske o Hrvatskoj i NATO-u, koja se ovaj tjedan održava na Šipanu.

Upitana od strane novinara iz Hercegovine da prokomentira posljednje pokušaje pronalaženja konsenzusa koji bi trebali biti sažeti u Kreševskoj deklaraciji ona je naglasila kako Hrvati u BiH moraju imati ista prava kao i ostala dva naroda.
 

Ključna uloga Crkve
Grabar-Kitarović drži i kako će osim politike ključnu ulogu glede položaja Hrvata u BiH odigrati Katolička crkva na čelu s uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem, koji je prije nekoliko dana razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Dodala je kako će Hrvatska podržati samo ono rješenje koje bude plod razgovora predstavnika sva tri naroda u BiH.

Večernjak doznaje da se iza diplomatskoga rječnika Kolinde Grabar Kitarović krije nezadovoljstvo što hrvatski političari u BiH ni dan danas nisu jasno kazali za kakvu BiH se zalažu.
Večernjakov izvor u MVP Hrvatske ističe da to Hrvatskoj otežava poziciju u pokušajima da lobira za Hrvate u BiH.