PREDSTAVLJAMO
Home Povijest Široki Brijeg: Započeli 2. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca
Široki Brijeg: Započeli 2. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg: Započeli 2. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

0
0
thumb_dani_pobijenih_hercegovackih_franjevacaSinoć, u subotu, 4. veljače u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu u 18.00 započeli su 2. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. Sjećanje je to na ona vremena kad su komunisti tijekom Drugog svjetskog rata i poraća ubili 66 hercegovačkih franjevaca. Budući da Hercegovačka franjevačka provincija drži da su nevino pobijeni, nastoji se skupiti građa i svjedočenja da ih Crkva jednoga dana proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima.


Zbog obilnog snijega, neuobičajenog za Hercegovinu, došlo je i do izmjena u objavljenom programu. Fra Zvjezdan Linić, najavljen kao predvoditelj sv. misa zadušnica i propovjednik kroz prva tri dana, nije uspio doći na Široki Brijeg pa su zadaću na se preuzela braća iz samostana.

>>Započinju Drugi dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

>>Fra Miljenko Stojić: Vjerujem da će dio pobijenih franjevaca biti proglašeni mučenicima

Svetu misu zadušnicu ovaj prvi dan predslavio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« u suslavlju s fra Vitomirom Musom i fra Tomislavom Jelićem. Unatoč vremenskim neprilikama na sv. misi se skupilo 100-ak vjernika. Ostali su je mogli pratiti preko valova Radiopostaje Široki Brijeg.

Na početku sv. mise fra Miljenko je naglasio: »Poteškoće su uobičajene u krhkom ljudskom biću. No, to ne znači da se trebamo predati. Kao što smo danas čistili putove ispred naših domova, tako sada očistimo putove u svome srcu. Neka oni budu prohodni, ne samo za nas, nego i za svakoga tko s nama dođe u doticaj.«

Radosnu vijest s ulomkom iz Markova Evanđelja navijestio je fra Vitomir Musa. Znakovite su riječi: »Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.« Znakoviti su bili i stihovi uvodne pjesme: »Spasitelju, dobri Isukrste,/ ti si dobar Pastir stada svog,/ ti nad njime lebdiš, bdiješ, paziš/ da ga ništa ne zadesi zlog.« U njima se prepoznaju oni tragični dani kada su komunisti pobili franjevce i Provinciju ostavili bez duhovnih pastira, ali Dobrog Pastira nisu mogli uništiti.

I molitva vjernika koju je predmolio fra Tomislav Jelić snažno je dirala u ovo danas i u one dane kada su ubijeni oni za koje smo večeras molili. Treba nam obiteljska molitva, zajedništvo, ljubav i razumijevanje. Mnoge je ovo nevrijeme vratilo u obitelj gdje su zajedno pratili sv. misu na radiju i zajedno molili. Moramo vidjeti i bližnjega u potrebi – baš ovih dana kada mnogima treba donijeti i hranu, i ogrjev, i lijek.

Poštujmo ljudski život. Oni za koje smo prikazali sv. misu zadušnicu dali su svoj život kao žrtvu za svoju vjeru i za svoj narod. Molili smo da ih Gospodin uvede u svoje kraljevstvo. Oni drugi koji su im ga oduzeli ne znaju što je čovjek ni što je Bog, ali su im njihove žrtve u ime Boga to oprostile.

Na kraju sv. mise fra Miljenko je pročitao ishod Natječaja s temom pobijenih hercegovačkih franjevaca za dječji uzrast. Dobitnici su: Petar Slišković za literarni rad, prva nagrada; Anica i Marija Ćužić za video uradak, druga nagrada; Anđela Spajić za literarni uradak, treća nagrada. Radovi će se moći pogledati ovih dana na portalu pobijeni.info, a nagrade će biti uručene 7. veljače.

Sve informacije o 2. Danima pobijenih hercegovačkih franjevaca mogu se pratiti na portalu pobijeni.info, hrsvijet.net i na Radiopostaji Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com). Program redovno započinje u 18.00, a na sam dan obljetnice u 16.00.

hrsvijet.net


Gojko Jelić / Pobijeni.info

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA