Kongorani: Tko nas to želi ubiti?

Kongorani: Tko nas to želi ubiti?

Kongorani: Tko nas to želi ubiti?

0

thumb_termoelektrana_kongora_kartaTomislavgrad –  Urbanistički Zavod Republike Srpske iz Banjaluke izradio je nacrt Prostornog plana za područje Hercegbosanske županije za period od 2005 – 2025. godine, koji je naručila Vlada Hercegbosanske županije. Prostorni plan je izišao u javnost prije nekoliko dana i već je izazvao veliko zanimanje i burne reakcije u duvanjskom kraju.

Donosimo vam isječke karata iz nacrta Prostornog plana HB županije u kojima se vidi da bi područje na kojemu bi bila termoelektrana i veliki rudnik doslovno uništilo barem tri duvanjska sela: Kongoru, Lipu i Mandino selo. S obzirom na blizinu ostalih mjesta i veličinu i jačinu zagađenja rudnika i pepela koji bi se odlagao na polju i iznad Lipe (površine preko 100 hektara), posljedica bi bila naglo iseljavanje i nevjerojatno zagađenje i uništavanje svega živoga u krugu i do 50 km.

Pitamo se po čijem se nalogu pravio ovakav Prostorni plan? Je li ovakav plan u interesu Tomislavgrada ili Elektroprivrede, koja želi iskoristiti Duvanjsko polje zbog velike zarade, bez obzira na posljedice na okoliš i zdravlje ljudi koji ovdje žive i uništenja najmanje Kongore, Lipe i Mandinog sela.

 

Pozivamo Općinsko vijeće Tomislavgrada, općinskog načelnika i vjećnike Mjesnih zajednica Kongore i Mandina sela da se očituju o ovom Prostornom planu HB županije, da reagiraju na vrijeme i istraže po čijemu se nalogu žele doslovno uništiti tri sela. Savjetujemo im da prije ikakve odluke odu do stare deponije uz cestu Borčani – Mandino selo i osjete smrad ugljena. Tko će biti odgovoran za posljedice?

http://www.tomislavcity.com