Muzej revolucije u Jablanici je konc-logor za Hrvate, a proslava je poniženje za žrtve torture

Muzej revolucije u Jablanici je konc-logor za Hrvate, a proslava je poniženje za žrtve torture

Muzej revolucije u Jablanici je konc-logor za Hrvate, a proslava je poniženje za žrtve torture

0

jablanica-kroz-kakve-su-sve-torture-prosli-zatoceni-hrvati-u-logoru-u-muzeju-revolucijeJablanica – Proslavljanje Bitke za ranjenike u Muzeju revolucije u Jablanici je vrhunac ponižavanja hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata koje su bile zatočene u Muzeju revolucije pune četiri godine, a sam muzej je glasio kao jedan od najvećih i najstrašnijih koncetracijskih logora za Hrvate iz doline Neretve u kojem su vršene neviđene torture, mučenja, silovanja, zlostavljanja i prisilna vađenja krvi.

Po podacima hrvatskih logoraša, logori tzv. ARBiH u kojima su bili zarobljeni hrvatski branitelji nalazili su se na 331 lokaciji, od čega su logoraši kao najstrašnijim ocijenili upravo Muzej revolucije u jablanici kroz koji je prošlo preko 3.000 civila, Hrvata ali i Srba s tog područja. Kroz sve koncentracijske logore ARBiH prošlo je 14 444 osobe, od toga oko 4000 branitelja, a ostalo su civili, svi evidentirani kod Međunarodnog Crvenog križa (MKCK).

Danas imamo situaciju kada federalni ministar branitelja mijenja uvjerenja o pripadnosti i okolnostima stradavanja. Ministru Helezu se ne sviđa da negdje piše da su hrvatski civili zlostavljani, pa je naredio da se to briše, te donio naredbu da do 01. travnja ove godine svima u vojnim evidencijama izbrišu da su bili zlostavljani u vojnim logorima, što smatramo pokušajem mijenjanja povijesti jer je činjenica kako je i bošnjačka vojska, Armije BiH, imala veliki broj koncentracionih logora u kojima je hrvatskim, srpskim, židovskim ali i drugim nebošnjacima svakodnevno prisilno vađena krv, mučeni su, prebijani, zlostavljani, a veliki broj je od posljedica torture i zlostavljanja i podlegao okolnostima kojima su bili izloženi u 331 konc-logoru od kojih jedan od najvećih bio upravo Muzej revolucije u Jablanici.
Croatia Libertas