Najveći medij Hrvata u BiH, Radio HB, stupio u štrajk upozorenja

0

 memory subhead: Sjeća se ko EROTEL-a?

thumb_erotel_hercegDanas na pet minuta, od 11.55 do 12 sati, signal Radija Herceg-Bosne, najvećeg medija Hrvata u BiH, utihnuo na svih deset frekvencija diljem BiH i susjedne Hrvatske – od Neuma, Stoca, preko Mostara, središnje Bosne i Posavine, do Dalmacije i Slavonije. Iz studija se mogla “čuti” samo – tišina.
Mnogima omiljeni medij, čijih 18 sati programa dnevno već 14 godina sluša dva milijuna slušatelja, održao je štrajk upozorenja jer su njegovi djelatnici ponovo na rubu egzistencije. Bio je to petominutni štrajk upozorenja. Vlast neodgovorna Njime smo upozorili na neodgovorno ponašanje još aktualne županijske vlasti, jer do danas nije ispoštovana odluka Skupštine HNŽ-a o privremenom financiranju do 31. ožujka.

Radiju Herceg-Bosne sredstva koja su morala biti uplaćena nisu uplaćena lani od prosinca. Svjedoci smo da se blokiranje isplate sredstava Radiju HB događa već treći put otkako je na vlasti još aktualna vlada u HNŽ-u, čime se otežava rad te medijske kuće. Sindikat stoga podsjeća na realnu opasnost kako će se sadašnja agonija i dalje produljiti, sve dok se ne uspostavi nova vlast kazala je za Večernji list čelnica Nezavisnog novinarskog sindikata BiH, podružnice Radija HB, Ilijana Azinović. Opći štrajk Ako vlada HNŽ-a ne ispoštuje donesenu skupštinsku odluku i ne uplati obvezna sredstva do 30. ožujka, kako kaže Azinović, Sindikat će se odlučiti i na rigorozne mjere. U slučaju neuplate novca na račun Radija HB daljnje mjere koje ćemo poduzeti su stupanje u opći štrajk i podizanje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba u HN županiji, među kojima je i aktualni resorni ministar prof. Jago Musa.  Večernji list

  
                                             >>>>>>>>>>>>>paralele >>>>>>>>

prijavljen policiji 
Direktor televizije Alija Behram prijetio ministru Musi
Aktualni ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Jago Musa prijavio je Policijskoj upravi u Mostaru da mu je prijetio direktor istočnomostarske Radiotelevizije Alija Behram. Kako doznaje Večernjak, Behram je uputio prijeteću SMS-poruku ministru Musi nakon što je obustavio isplatu novčanih donacija toj, kao i nekoliko drugih medijskih kuća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Musi je s Behramova mobitela stigla poruka da će se obračunati s njim i otkriti navodne prljave poslove ministra. Nakon toga ministar Musa prijavio je policiji direktora Behrama. Kako se doznaje, direktor Behram već je dobio poziv od policije da odgovori na prijetnje upućene ministru.

Prema vrijedećem zakonodavstvu, ravnatelj televizije može dobiti kaznenu prijavu zbog upućenih prijetnji. Radiotelevizija Mostar privatizirana je na sumnjiv način. Godinama se ta radiotelevizijska postaja koristila prostorom bivšeg Doma za nezbrinutu djecu te dobivala financijsku pomoć unatoč tome što je sada privatna postaja.
Musa je obustavio isplatu mjesečnih iznosa za informiranje nakon što je opet spornim ocijenio isplatu novca za prijevoz učenika.

Ministar Musa navukao je bijes i ostalih medijskih kuća iz Hercegovačko-neretvanske županije koje žive na račun proračuna iz ove županije, no nije dobivao slične prijetnje. Riječi kritike protiv ministra izrečene su i na Radiopostaji Mostar te Radiju Herceg Bosne. Valja, međutim, reći da jedino ova županija financira elektroničke medije i za to godišnje izdvaja više od milijun maraka iako formalno nije njihov vlasnik. (R. I.)