Razgovori u Butmiru: Hrvatima entitet?

Razgovori u Butmiru: Hrvatima entitet?

Razgovori u Butmiru: Hrvatima entitet?

0

Vruće – hladno

Lideri Srba i Hrvata uz pomoć međunarodne zajednice i Amerike postigli visok stupanj suglasnosti oko unutarnjeg uređenja BiH. Izjava zamjenika američkog državnog tajnika kako se novo ustavno uređenje nekima neće svidjeti, ali se mora provesti, samo predstavlja javni medijski uvod u ukidanje županija/kantona i uvođenje tri savezne jedinice po oprobanom starom američkom receptu federalizacije.

Nova politička srpsko-hrvatska koalicija jeste u stvari posljednja faza razbijanja plana unitarističke i centralističke države u kojoj bi dominirao samo bošnjački narod uz imaginarnu bosansku naciju.

Kao potvrda postojanja duboke američke upletenosti jeste i sastanak koji će se održati 9. listopada u vojnoj bazi Butmir s predstavnicima osam političkih stranaka i to pod vodstvom Jamesa Steinberga, zamjenika američkog državnog tajnika, Carla Bilta, predsjedavajućeg EU i Olia Rhena, komesara za proširenje EU.

Iz pouzdanih izvora jedini i glavni razlog ovih ekspresnih ustavnih promjena su alarmantni signali koji su stigli iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda o potpunoj i apsolutnoj neodrživosti državnog aparata Federacije BiH i države BiH koje financijski već godinama kreditima opslužuju ove dvije institucije koje ih više ne mogu pratiti.

– Deset županija/kantona sa oko 130 ministarstava, deset skupština, Federalne institucije, te državni aparat predstavljaju preglomazni birokratski aparat koji ne služi ničemu, a ne doprinosi ekonomskom razvoju. Kap koja je prelila čašu za međunarodne finansijske institucije bila je odluka bivše vlade Nedžada Brankovića o povećanju broja korisnika socijalnih i boračkih naknada čime se spoljni dug FBiH popeo na preko 11 milijardi maraka .

 

– Jedina prepreka ustavnim promjenama kao i odgovornost za njihovo neprihvatanje sada leži u rukama Bošnjaka koji imaju razjedinjene stavove oko mnogih bitnih stvari izjavio je Steinberg.

Isti izvor također tvrdi da dio američkog plana predviđa i slabljenje bošnjačkog uticaja na ključnim mjestima u BiH, poput Ministarstva vanjskih poslova koje je Haris Silajdžić dosta puta zloupotrijebio potpomažući nuklearne ambicije Islamske Republike Iran s kojom Silajdžić ima mnoštvo veza, a što je utvrdio obavještajni sistem Echelon.

– Treća važna činjenica vezana za super brze ustavne promjene jeste postojanje oko 200.000 pripadnika vehabijskog pokreta koji može zaprijetiti i međunarodnim snagama i njihovim predstavnicima, te u konačnici čak i izazvati građanski rat između umjerenih Muslimana u BiH i vehabija, a ovaj scenario predviđa posljednja analiza CIA-e.