SUSRET LIDERA OSAM NAJVEĆIH POLITIČKIH STRANAKA S TROČLANOM DELEGACIJOM AMERIČKOG KONGRESA

SUSRET LIDERA OSAM NAJVEĆIH POLITIČKIH STRANAKA S TROČLANOM DELEGACIJOM AMERIČKOG KONGRESA

SUSRET LIDERA OSAM NAJVEĆIH POLITIČKIH STRANAKA S TROČLANOM DELEGACIJOM AMERIČKOG KONGRESA

0

thumb_usa-oraoSARAJEVO, 12. 07. – Tročlana delegacija kongresa Sjedinjenih Američkih Država, pod vodstvom Rusa Carnahana, sastala se večeras u Sarajevu u rezidenciji američkog ambasadora Charlesa Englisha s liderima osam najvećih BiH političkih stranaka ili njihovim zamjenicima.

Kako je ambasador English izjavio novinarima pred početak susreta, on se nada da će lideri konkretno govoriti o kompromisima i reformama koje će omogućiti da se BiH predstavi kao zemlja dovoljno odgovorna da zauzme svoje mjesto u evroatlantskim institucijama. English je naglasio da su kongresmeni došli u BiH zbog svog posebnog interesiranja za našu zemlju te da su juče prisustvovali komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

AMERIČKI KONGRESMENI POSJETILI AMERIČKI UNIVERZITET U BiH

Delegacija Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u kojoj su kongresmeni Russ Carnahan, Mike Turner i Lynn Woolsey posjetila je danas u Sarajevu Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH), saopćeno je iz tog Univerziteta.

Kongresmeni su razgovarali sa studentima iz Tuzle, Banja Luke, Sarajeva, Travnika i Mostara.

Nakon što su upoznati s radom Američkog univerziteta, izrazili su podršku ovoj instituciji i istaknuli je kao jedan od primjera i načina na koji se može graditi bolja budućnost u BiH.

 

U partnerstvu s Državnim univerzitetom New York (SUNY), Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini omogućava studentima da po završetku školovanja dobiju dvije diplome – bosanskohercegovačku i svjetski priznatu SUNY diplomu.

"Počašćeni smo posjetom delegacije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

Uime studenata i zaposlenih, želim izraziti zahvalnost zbog podrške kongresmena, njihovog ohrabrenja i inicijative za zajednički rad na produbljivanju veza između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine", riječi su Denisa Prcića, predsjednika Upravnog odbora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

U okviru tog Univerziteta, na Fakultetu međunarodnih finansija i bankarstva, Fakultetu digitalne ekonomije i informacionih tehnologija te Fakultetu međunarodnog prava i diplomatije u Tuzli i Sarajevu nastava se odvija po američkom sistemu obrazovanja.

Nakon otvaranja Koledža međunarodnog prava u Banjoj Luci ove godine, Univerzitet planira i otvaranje koledža u Beogradu.

(Fena) mb