PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti SVINJSKA GRIPA U ZAGREBU
SVINJSKA GRIPA U ZAGREBU

SVINJSKA GRIPA U ZAGREBU

0
0

Četvero zaraženih bori se za život


thumb_guzvaIz dana u dan u Hrvatskoj je sve više zaraženih od svinjske gripe. Zasad je u Hrvatskoj od te bolesti preminuo jedan pacijent, čiji život liječnici splitskog KBC-a nisu uspjeli spasiti, a u ovim se trenucima za život bore četiri pacijenta koji su hospitalizirani u zagrebačkoj klinici "Fran Mihaljević".
U toj ambulanti liječnicima se na simptome svinjske gripe (koji se ne razlikuju drastično od obične gripe) dnevno potuži oko 200 ljudi, ali pacijenti kod kojih postoje ozbiljnije komplikacije zasad su rijetki. No, ovih su dana u bolnicu ipak primljena četiri muškarca kojima su životi ugroženi i koji su spojeni na respiratore kako bi mogli normalno disati.
Usprkos rapidnom širenju svinjske gripe, liječnici poručuju da razloga za paniku još nema. Zaraženima savjetuju gotovo istu stvar koju bi im savjetovali kod obične gripe, mirovanje i puno tekućine, uz napomenu da se liječnicima jave kad i ako osjete da im se stanje pogoršava. Prilikom posjeta liječniku poželjno je ne koristiti javni prijevoz kako bi se u što većoj mogućoj mjeri izbjeglo daljnje širenje zaraze.
Puno gora situacija je u susjednoj Srbiji, gdje su od svinjske gripe danas umrla još dva pacijenta, čime je broj mrtvih skočio na sedam. U nekoliko srpskih gradova već je proglašena epidemija, a očekuje se da će epidemija uskoro biti proglašena i u cijeloj državi. Neke su europske zemlje zbog širenja svinjske gripe danas počele zatvarati svoje granice, ali promet na granici Hrvatske i Srbije zasad se odvija normalno.

 

Glas Istre

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA