Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca: Vc

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca: Vc

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca: Vc

0

The facemasks are declassified

VKBI: TRIBINA O KORIDORU 5-C

autoput_koridor

 Koridor Vc

Izgradnja koridora 5-C predstavlja prvorazredno državno i strateško pitanje, odnosno razvojni projekt i resurs s ozbiljnim implikacijama na budućnost i prosperitet svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, istaknuto je danas u Sarajevu na tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) o temi "Državni i privatni interesi Koridor 5-C i luka Neum – šanse i zablude".

O koridoru 5-C govorili su uvodničari – predsjednik Pomorskog društva BiH prof. Bakir Tanović, kao i prof. dr. Munir Jahić, prof. dr. Ibrahim Bušatlija, dr. Enes Ramović i dipl. ing. Ševal Kovačević.

Izgradnja luke u Neumu

Istaknuli su da treba imati u vidu da je Bosna i Hercegovina i pomorska zemlja te da u tom kontekstu treba afirmirati pitanje bh. akvatorija izgradnje luke u Neumu u kojem bi ujedno trebala biti i tačka konekcije, odnosno završetak koridora 5-C.

Sve druge opcije, kojima se ignoriraju potencijali bh. teritorijalnih voda i mogućnosti pristupa naše zemlje međunarodnim vodama, zapravo su dezintegracijski projekti koji vode zatvaranju i marginalizaciji Bosne i Hercegovine, ocjena je uvodničara skupa.

Zaobići Hrvatsku?

Uvodničari, istovremeno, preferiraju trasu koja bi iz pravca Salakovca – ulaza u Bijelo polje bila orijentirana ka Podveležju i zaobilazeći Blagaj, preko Dubravske visoravni osiguravala komunikaciju s Neumom.

 

Napominju kako bi "skretanje" koridora na zapad ugrozilo državni interes, a od jugoistočne Hercegovine napravilo "balkansku Saharu".

Na tribini su aktuelizirana i druga pitanja koja se tiču redefiniranja prostornog plana, nadležnosti u tom pogledu, te izgradnje mosta Komarna – Pelješac i Jadransko-jonske magistrale.

Stav sudionika skupa je kako se odluke o ovako ključnim pitanjima moraju donositi u institucijama, te da pritom treba uvažavati i druge dimenzije – neophodnost zaštite i očuvanja historijskog i kulturnog naslijeđa, kao i potrebe lokalnog stanovništva u pogledu očuvanja poljoprivrednog zemljišta.