Home Art Imaginarni slikopisi Ivane Ćavar

Imaginarni slikopisi Ivane Ćavar

0

Intimističko i poetsko slikarstvo magistre umjetnosti Ivane Ćavar propitkuje krajolik već više od desetljeća.  U njenim ranijim ciklusima bio je često tematiziran, a novim ciklusom “Imaginarni grad” autorica predstavlja temu krajolika autentičnim (iz)građenim slikarskim rukopisom.

U vremenu globalizacije  termin “grad” je izgubio svoje pravo značenje. Ivanin “grad” ima pored urbanog i na pojedinim slikama karakter ruralne vedute. U njemu možete doživjeti osjećaj bezvremenosti i besprostornosti koji stvara ugodu. Tek ponegdje možete susresti siluete slučajnih prolaznika, stilizirano drveće, što slikama daje obilježje i značenje života ovovremenosti. U svim slikama osjetite lakoću življenja bez obzira je li prikazan kišni ili sunčani pejzaž, ujutro ili u suton…

 

(Su)odnos autorice, platna i uljanih boja pun je poštovanja i iskrenosti što postiže plemenitom paletom boja, sigurnim crtama i ovaj put “slučajnim” curenjem lazura.   I u ovom ciklusu Ivana se ne “odriče” plošnog apstrahiranog slikanja sigurnim potezom kista,  virtuoznog kaligrafskog  crteža, a dodaje spontanost razlijevanja boja u plohe i crte.

 

Boja je puna svjetlosti što je odličje njenog okružja i načina života u hercegovačkom podneblju koje sublimira sa svim osobnim putovanjima. Ivana “upija” život svih gradova u kojima je bila i koje će tek vidjeti i doživjeti. Slikarica Vam predstavlja svoj novi ciklus slika s željom da svakim novim dolaskom doživi susret, srdačnost i suvremenost Vašeg grada. Autorica će biti sretna ukoliko publika osjeti poziv njezinih imaginarnih gradova i poželi u njih vizualno “otputovati” i zadržati se u njima koliko im mašta dopusti.

            Možeš gledati sliku danima i nikad više ne pomisliti na nju. Također možeš pogledati sliku na sekundu i o njoj razmišljati cijeli život.

Joan Miro

Vesna Sušac

GOVOR SA OTVARANJA IZLOŽBE

Gledajući izložbu, vidimo autoricu. Oni koji Ivanu ne poznaju, a još više oni koji je poznaju, mogu reći da su ovo Ivanini auto-portreti. Zašto?
Zato što pokazuju Ivanin karakter. A to je:

• pozitivnost – manje-više svi radovi, sa svojim toplim bojama, odražavaju vedrinu i pozitivnost Ivanina karaktera. Uvijek vedra, nasmijana.

• težnja za visinama – manje-više svi radovi, su nekako izduženi. Svi streme prema visini; prema onostranosti.

• idealizam – ovaj ciklus nazvan „imaginarni grad“ pokazuje da Ivana traži ideal u jednom boljem, imaginarnom svijetu, kojeg ona nalazi u dubini, u nutrini. Ivana je tiha, povučena i „plaha“ i te karakteristike je našla u krajolicima i osunčanim ulicama. Međutim ovdje Ivana ne predstavlja samo ulice, zgrade i krovove (koji ponekad izgledaju poput nakrivljenih kapa), nego i drveće i cvijeće koje je raspjevano, koje stvara neku vrstu rapsodije u plavo-žuto-crvenkasto-narančastoj boji.

• Uživajmo u Ivaninim autoportretima, u rapsodiji pozitivnosti, toplote i idealizma (kojeg možda zbog surove stranosti i ne vidimo, ali ono je tu). Bilo u nama, bilo iznad nas!

Sarajevo, galerija Roman Petrović, 20. 11. 2014.

Prof. dr. sc. Darko Tomašević

(govor na otvaranju izložbe)

KRAJOLIK, 2014.

KRAJOLIK, 2014.

IMAGINARNI GRAD, 2014.

KRAJOLIK, 2014.

ULICA, 2014.

JUTARNJA ŠETNJA, 2014.

KRAJOLIK, 2014.

JUTRO, 2014.

IMAGINARNI GRAD, 2014.

KRAJOLIK, 2014.

JEDAN GRAD I., 2014.

OSUNČANI GRAD, 2014.

JEDAN GRAD II., 2014.

KRAJOLIK, 2014.

ISPOD KIŠOBRANA, 2014.

JEDAN DAN U KOLOVOZU, 2014.

KRAJOLIK, 2014.

JEDAN GRAD III., 2014.